Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(Güncellendi 12:19)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Herhalde Avrupa'nın milyonlarca mülteciyi ağırlama hazırlığı vardır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Madem Avrupada birileri Siyasi sığınmacı olarak kim gelirse kucak açmaya hazırız. diyor, öyleyse biz de diyoruz ki, Gelin hayırlı bir iş yapın. Siyasi sığınmacı adı altında teröristleri, terör destekçilerini değil, 6 yıldır zulüm gören Suriyeli mazlumlara, Afrikalı mağdurlara kucağınızı açın. İmkanlarınız, teröristlere dahi sahip çıkacak kadar genişse neden mültecilere kapılarınızı kapatıyor, onları sınırlarda, insanlık dışı muamelelere tabi tutuyorsunuz? İlla birilerini bağrınıza basacaksınız savaştan, ölümden, açlıktan size sığınan insanları bağrınıza basın. Madem ülkenize birilerini kabul edeceksiniz, teröristleri değil, terör mağdurlarını kabul edin. Türkiyeden kaçan teröristlere yer bulanlar, canileri baştacı edenlerin, herhalde birkaç milyon mülteciyi ağırlamak için de hazırlıkları vardır" dedi.

Erdoğan, "Geçtiğimiz 14 yılda ekonomi alanında tarihi bir başarı ortaya koydu. 2003-2015 arası yüzde 4,7 büyüme hızımız gerçekleşti. 3 yıldaki onca badireye rağmen dünya ortalamasının yine üzerindeydik. 2 seçim ve terör olaylarına rağmen 2015'te yüzde 4'e ulaştık. Dünyada yüzde 3,1'ken gelişmekte olanların yüzde 2'de kaldı. Bu yıl da büyüme oranımız yüzde 3,9 düzeyinde gerçekleşti" dedi.

Erdoğan, "Gerçek Türkiye'yi yatırım ve projelere bakarak görebilirsiniz. Bu yıl Türkiye 15 Temmuz'daki darbe girişiminin yanı sıra terör örgütlerinin eylemlerine mağruz kaldı. PKK, DEAŞ, FETÖ tüm bunların karşısında Türkiye dünya çağında projeleri arka arkaya hizmete açtı" dedi.

Erdoğan, "İzmit Körfez Geçişi'ndeki Osmangazi Köprüsü'nü 30 Haziran'da hizmete açtık. 9 milyar dolarlık proje... 3. gerdanlığımız Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de hizmete soktuk. Bu da 3 milyar dolarlık bir projedir. İstanbul Boğazı'nın altındaki Marmaray'ı 29 Ekim 2013'te tamamlamıştık. 166 milyon insan Marmaray'ı kullanmış bulunuyor. Boğazın altından bu kez çift katlı araçlar için inşa ettiğimiz Avrasya Tüneli'ni 20 Aralık'ta açıyoruz. Diğer önemli projede Kars Tiflis Demiryolu projesidir. Bu hatla İpekyolu canlandırılacak, Londra'dan Pekin'e kesintisiz ulaşım sağlanacak" dedi.

Erdoğan, "Yenilerinin de adımlarını atıyoruz. Tekirdağ Çanakkale Balıkesir Otoyolu parçası 1915 Çanakkale Köprüsü yeni projelerden biri ve 1 numara olacak. Temelini Çanakkale Zaferi'nin 101. yıldönümünde atacağız. Dev projeler devam ediyor. Kanal İstanbul var ki, dünyada eşine az rastlanır bir proje olacak. Bu proje ile ilgili ön hazırlıklar devam ediyor. Yeni Havalimanımız dünyanın en büyüğü olacak. İnşaat bedeli 12 milyar dolar olan bu projeden devlet olarak 25 yılda 25 milyar dolar gelir elde edeceğiz. 2018'in ilk çeyreğinde ilk etabını açıyoruz. 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. 2023 yılında bitecek. Toplamda 41 bin yatak kapasitesi 10 milyar dolarlık yatırım bedeli ile şehir hastaneleri projemiz de önemli bir yatırımdır" dedi.

Erdoğan, "Açılışlarına başlayacağımız bu hastaneleri 2019 yılına kadar hizmete alıyoruz. Bir reform süreci yaşıyoruz. Enerji projeleri de ülkemizin diğer iddialı olduğu alan. Mersin Akkuyu'yu 2023'te hizmete sunacağız. Toplu açılışımızı Ankara'da gerçekleştirdik. Kentsel dönüşüm ile 20 yılda 6,5 milyon konutu yenilemeyi hedefliyoruz. 400 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğü ifade ediyor. anlatmaya günler yetmez. Siz işadamları ve dostlarımıza mesajım şudur. Bu ülkenin kendisine güvenen kurumları mahçup etmeyeceğinden emin olun" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Utanmadan, sıkılmadan kalkmış ne diyorlar, Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakereleri gözden geçirilmelidir diyorlar. Geç kaldınız ya, bir an önce gözden geçirin. Ama gözden geçirmekle kalmayın nihai kararınızı verin" dedi.