Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekim ayının, son yılların en kurak üretim sezonu başlangıcı olduğunu, kasım ve aralık aylarında yeterli yağış olmaması durumunda hububatta önemli verim kayıplarının yaşanabileceğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Karadeniz Bölgesi hariç ekim ayı yağışlarının normalin oldukça altında gerçekleştiğini, bu yılın son yılların en kurak üretim sezonu başlangıcı olduğunu ifade ederek, yağışlarda normale göre yüzde 58,3, geçen yıla göre ise yüzde 75,3 azalma gözlendiğine dikkati çekti. Bayraktar, Karadeniz bölgesinde ise yağışlarda normale göre yüzde 86,2 artış gerçekleştiğinin altını çizdi.

Geçen ay itibarıyla 2016-2017 tarımsal üretim ve pazarlama döneminin başladığını hatırlatan Bayraktar, başta kışlık hububat olmak üzere bazı baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimlerinin başladığını belirtti.

Ziraat odalarından aldıkları bilgilere göre, hububat ekiminin yapıldığı tarım alanlarında gelecek aylarda beklenen yağışın gerçekleşmemesi durumunda tohumlarda çürüme riskinin oluşacağına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Geçen üretim sezonunda da kasım ve aralık aylarında yağışların normallerin oldukça altında gerçekleşmesi sonucu kış kuraklığı yaşanmıştı. Birçok ilde hububatta verim kaybı görülmüş ve bu durum buğday rekoltesinde bir önceki yıla göre yüzde 8,8, arpa rekoltesinde yüzde 16,3 gerilemeye neden olmuştu. Geçen yıl kış kuraklığı yaşayan illerde üreticiler bu yıl da benzer durumla karşı karşıya kalma endişesi içine girmiştir. Bu nedenle kasım ayı ve sonrasında düşecek olan yağışlar çok önem arz etmektedir. Yağışların mevsim normalleri civarında gerçekleşmesi, bu yıl kuraklık olma riskini ortadan kaldıracaktır. Ancak hububat ekimi sonrası kasım ve aralık aylarında yeterli yağış olmaması durumunda hububatta önemli verim kayıpları yaşanabilecektir."

AA