Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, "Çok geçmeden TL üzerindeki olumsuz baskının kalktığını göreceğiz" dedi.

Ertem, "Fed'in bu şartlar altında faiz artırabileceğini düşünmüyorum. Fed, Trump'ın yeni ekonomi yönetimini bekleyecektir. Küresel piyasalar Trump'ın seçilmesinin şaşkınlığını yaşıyor. Türkiye'ye karşı yanlış algı ve yanlış okumadan geri dönülecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, ABD'de başkanlık seçimini kazanan Cumhuriyetçi Partinin adayı Donald Trump'ın yeni ekibi belirlenene kadar doların kısa dönemde uluslararası piyasada çok ciddi ataklar yapacağını düşünmediğini ifade ederek, "Tam aksine doların düşüşe geçeceğini öngörüyorum. Türk lirası da bir müddet sonra buna uyum sağlayacaktır. Çok geçmeden TL üzerindeki olumsuz baskının kalktığını göreceğiz." dedi.

Cemil Ertem, ABD başkanlık seçimi sonuçları ve Türkiye ekonomisine etkilerine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Dolar/TL 'nin tarihi zirvesini görmesinin temel nedenleri bulunduğunu ifade ederek, küresel piyasaların Donald Trump'ın seçilmesinin şaşkınlığını yaşadığını ifade etti.

Ertem, şunları kaydetti:

"Bu şaşkınlığa bağlı olarak Meksika, Güney Kore ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde belirsizlik olacağını düşünüyorlar. Burada küresel yanlış okuma var. Özellikle Türkiye'ye yönelik bir yanlış okuma var. Seçimden önce de dolar/TL'de 3,10'un üzerinde bir köpük vardı. Bunun geri geleceğini düşünüyorum. Kur burada çok ısrar etmeyecektir. Piyasalar sakinleşecektir. Türkiye'ye karşı yanlış algı ve yanlış okumadan geri dönülecektir.

Türkiye dalgalı kur rejimi uyguluyor. Kurun yukarı yönlü tepki vermesi çok olağan bir şey. Bu Türk ekonomisinin ne kadar sağlıklı olduğunu da gösteriyor. Dolayısıyla kur tarafında endişe edilecek bir durum görmüyorum. Şu andaki kur seviyesi Türkiye'nin temel makroekonomik verilerini yansıtmıyor."

Ertem, Trump'ın seçilmesiyle dünya ticaret sisteminin bütünüyle gözden geçirileceğini ve her ülkenin buna göre pozisyon alacağını söyledi.

"Fed, Trump'ın yeni ekonomi yönetimini bekleyecektir"

Cemil Ertem, "ABD Merkez Bankası (Fed) aralıkta faiz artırımına gidecek mi?" sorusu üzerine, Fed'in bu şartlar altında faiz artırabileceğini düşünmediğini ve Trump'ın yeni ekonomi yönetimini bekleyeceğini ifade etti.

Ertem, "Trump, mevcut Fed Başkanı Janet Yellen'i değiştireceğini söylemişti. Yellen'in gitmesinden sonra gelecek başkan Fed'in yeni politikasını belirleyecektir. Bu da aralık ayını geçecektir. Kısa dönemde doların uluslararası piyasada Trump'ın yeni ekibi belirlenene kadar çok ciddi ataklar yapacağını düşünmüyorum. Tam aksine doların düşüşe geçeceğini öngörüyorum. Türk lirası da bir müddet sonra buna uyum sağlayacaktır. Çok geçmeden TL üzerindeki olumsuz baskının kalktığını göreceğiz." şeklinde konuştu.

Trump'ın seçimi kazanmasını, "sıradan bir Cumhuriyetçi adayın kazanması gibi göremeyeceklerini" belirten Ertem, seçim sonucunun, Barack Obama yönetiminin ikinci dönemindeki belirsiz politikalarına bir tepki olduğunu vurguladı.

Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Obama , Pasifik'te çok kararlı ve 2008'de krizi önleyecek adımlar atacak diye işe başladı ama bunların hiçbirini yapmadı. Seçildikten 9 ay sonra Nobel ödülü verildi. Nobel ödülü aslında Bush'un yarattığı yıkımdan sonra daha etkin barış ve refah politikaları izleyeceğine dair beklentilere verilen bir ödüldü. Obama, bunların hiçbirini yerine getiremedi. DEAŞ gibi örgütler adeta oluşturuldu. Bunlar orada çok ciddi terör ortamı yarattılar. Bunda Obama yönetimindeki belirsizliğin, ABD yönetiminin ne yapacağını bilememesinin ve son zamanlarda da YPG gibi terör örgütlerinin desteklemesinin de etkisi var. Trump burada daha açık ve belirgin politikalar izleyecektir. Bu durum, orta ve uzun vadede ekonomiyi olumlu etkileyecektir."

"En iyi müttefiklerden biri Türkiye olacaktır"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, Trump'ın, seçim kampanyasında İslamofobi söylemleri olsa da bu durumu devam ettirmediğini, ABD başkanlarının ırkçı söylemler içerisinde olmayacağını söyledi.

ABD'nin özellikle Orta Doğu, Kafkasya, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika coğrafyasında çok ciddi stratejik müttefiklere ihtiyacı olacağını vurgulayan Ertem, "En iyi müttefiklerden biri Türkiye olacaktır. Obama döneminde bu görülmedi, yok sayıldı ve şu anda Orta Doğu'nun hali ortada." ifadesini kullandı.

Trump döneminde ABD'nin Türkiye'yi atlayarak, Obama'nın son dönemlerinde olduğu gibi muhalefet ederek bir yola gireceğini düşünmediğini belirten Ertem, "Burada Türkiye açısından belirgin bir dönem vardır." dedi.

AA Finans