Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Hollande, haftalık Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı konuşmada, ABD seçimlerini değerlendirdi.

Konuşmasına Trump'ı elde ettiği zaferden dolayı tebrik ederek başlayan Hollande, "Artık yeni bir belirsizlik döneminin başlangıcı." dedi. Hollande, Trump'ın seçilmesinin, başta Ortadoğu ve ekonomik ilişkiler olmak üzere birçok alanda bir takım endişelere neden olduğuna işaret etti.

"Avrupa, kendi ilkelerini korumak için birleşmeli." ifadesini kullanan Hollande, Trump'ın seçim zaferinin, terörle mücadele ve evrensel barış noktasında bir takım soru işaretleri doğurduğu değerlendirmesinde bulundu.

Hollande, herşeye rağmen yeni Amerikan yönetimiyle tüm bu konuları derinlemesine tartışacaklarını da sözlerine ekledi.

Hollande'ın konuşmasından önce Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğü belirtildi.

Öte yandan Fransız siyasi kanadında Trump'ın seçim zaferine ilk sevinen aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Lideri Marine Le Pen oldu. Le Pen, Twitter'daki hesabından "ABD halkını ve yeni Başkan Donald Trump'ı kutlarım" yazdı.

Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise demokrasilerde halkın seçimine saygı duyulması gerektiğini dile getirerek Trump'ı tebrik etti. Sarkozy, "Aynı Brexit'te olduğu gibi bu seçimin sonucu da değişim isteğinin göstergesi." yorumunda bulundu.

Fransa'da Cumhurbaşkanı aday adayı Alain Juppe de seçim sonuçlarından sonra oluşabilecek demagoji ve aşırıcı fikirlere karşı uyarıda bulundu.

AA