Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Merkel, ABD'deki seçim sonuçlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "ABD eski ve saygın bir demokrasiye sahiptir. Bu yılki seçim mücadelesi, kısmen zor katlanılabilir, ihtilafların yaşandığı özel bir dönem oldu. Ben de mutlaka çoğunuzun yaptığı gibi seçim sonuçlarını büyük heyecanla bekledim. Amerikan halkının özgür ve adil seçimler sonucunda kimi başkan seçtiği, ABD'nin sınırları ötesinde öneme sahip." diye konuştu.

Almanların AB dışında ABD ile en derin ilişkilere sahip olduğuna dikkati çeken Merkel, şu ifadeleri kullandı:

"Büyük ekonomik güce, askeri potansiyele, kültürel taşıyıcı güce sahip olan bu dev ülkeyi yöneten kişi, neredeyse dünyanın her yerinde hissedilen bir sorumluluk taşımaktadır. Amerikalılar gelecek 4 yıl boyunca bu sorumluluğu Trump'ın üstlenmesine karar verdi. Almanya ve Amerika, değerlerle birbirine bağlıdır. Demokrasi, özgürlük, hukuka saygınlık ve köken, deri rengi, din, cinsiyet, cinsel tercih ya da siyasi görüşe bakılmaksızın insan onurunun korunması. Bu değerlerin temelinde ABD'nin gelecekteki Başkanı Donald Trump'a sıkı bir iş birliği teklifinde bulunuyorum."

Merkel, ABD ile ortaklığın her zaman Alman dışişleri politikasının temel taşını oluşturduğunu kaydederek, "Bu böyle kalacak. Zamanımızın büyük sınamalarının üstesinden gelebilmemiz için. Almanya, Avrupa ve tüm dünyada ekonomik ve sosyal refah, öngörülebilir bir iklim politikası, terörizme, sefalet, açlık ve hastalıklara karşı mücadele, barış ve özgürlük çabaları için." dedi.

- Dışişleri Bakanı Steinmeier

Almanya Dışişleri Bakanı Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Amerika’da yapılan seçimlerin sonucunun Almanya için de küçümsenmemesi gerektiğini söyledi.

"Sonuç, Almanya’da çoğunluğunun dilediğinden farklı çıktı. Ancak elbette sonucu kabul ediyoruz." diyen Steinmeier, kapatılması kolay olmayan derin yararlar açan seçim kampanyasının sonlanmasının da iyi olduğunu kaydetti.

Donald Trump’ın bu sabah ifade ettiği gibi, tüm Amerikalıların başkanı olması istiyorsa, o zaman ilk görevinin seçim kampanyası sırasında açtığı çukurları kapatması gerektiğini belirten Steinmeier, "Özellikle uluslararası siyasette büyük kırılmaların yaşanmasını ümit ediyorum. Trump seçim kampanyası sırasında sadece Avrupa’ya değil, Almanya’ya yönelik de eleştirel sözler söyledi. Ben, Amerikan dış politikasının daha az öngörülebilir ve Amerika’nın daha sık tek başına karar vermeye eğilimli olacağına hazır olmamız gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

Trump’ın Amerika’yı nasıl yöneteceğinin bilinmediğini, bir çok açık sorunun bulunduğunu ifade eden Steinmeier, sorulara cevap bulmak için görüşmeler yapacaklarını söyledi.

Transatlantik ilişkilere dikkati çeken Steinmeier, "Hiç bir şeyi güzel göstermeye çalışmıyorum. Hiç bir şey kolay olmayacak, çok şey daha zor olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere de ABD seçim sonuçlarına saygı duyulması gerektiğini dile getirdi.

ABD ile güvenlik iş birliği ve terörizme karşı mücadelenin iyi yürüdüğü belirten Maiziere Almanya'nın ABD ile bu konularda yakın iş birliğini arzuladığını ve bunun için kendi üzerine düşeni yapacağını kaydetti.

AA