Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

VakıfBank'tan yılın üçüncü çeyrek konsolide olmayan finansal sonuçlara ilişkin yapılan açıklamaya göre, banka, 2016'nın üçüncü çeyreğinde elde ettiği 817 milyon liralık net kar ile yılın 9 ayında toplam 1 milyar 921 milyon liralık net kara ulaştı.

2015 sonuna göre toplam kredileri, mevduatı ve aktifleri sektöre göre daha hızlı büyüyen VakıfBank'ın 198 milyar TL'ye yaklaşan aktif büyüklüğü ile ekonomiye nakdi ve gayrinakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek 173 milyar TL’ye yükseldi.

Toplam mevduatı 120 milyar liraya, öz kaynakları 19 milyar liraya ulaşan VakıfBank'ın 9 aylık ortalama öz kaynak karlılığı yüzde 14,4, ortalama aktif karlılığı ise yüzde 1,35 seviyesine yükseldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, 15 Temmuz hain darbe girişiminin yaşandığı çeyrekte VakıfBank olarak nakdi ve gayrinakdi kredilerle milli ekonomiye olan desteklerini artırdıklarını ifade etti.

Aydoğan, şunları kaydetti:

"Böylesine zorlu bir dönemde, aziz milletimizin ve devletimizin bizlerden olan beklentilerinin farkında olup, ‘halden anlayan bankacılık’ anlayışımızın gereği olarak, 15 Temmuz sonrası başta konut kredileri olmak üzere tüm kredilerde faiz oranlarımızı indirdik. Bunun sonucu olarak çeyrek bazlı kredi büyümemiz yüzde 5,9 ile sektör ortalaması olan yüzde 2,5’in çok üzerinde gerçekleşti ve konut kredilerinden bireysel taksitli ihtiyaç kredilerine, KOBİ kredilerinden ticari ve kurumsal kredilere, gerek TL gerekse yabancı para krediler bazında tüm nakdi ve gayrinakdi kredi çeşitlerinde pazar payımızı artırdık. Bu tür olağanüstü dönemlerde milli ekonomiye sağladığımız desteğin daha da önemli ve anlamlı olduğunu düşünüyorum."

- "Yılbaşından bu yana yurt dışından 4,5 milyar dolar kaynak sağladık"

Halil Aydoğan, yıllık bazda ve 2015 sonuna göre, VakıfBank'ın kredilerde sektör ortalamasından daha hızlı büyüdüğünü, bunun sonucu olarak kredilerinin toplam aktifler içindeki payının yüzde 70 seviyelerine yaklaştığını ve bu oranın büyük bankalar içerisindeki en yüksek oran konumunda bulunduğunu ifade etti.

Güçlü bilanço yapısı, sağlam fonlama tabanı ve 19 milyar liraya ulaşan öz kaynaklarıyla milli ekonomiye destek olmaya devam edeceklerini belirten Aydoğan, geçen yılın sonuna göre, toplam krediler dışında toplam aktifler ve toplam mevduat kalemlerinde de sektörden hızlı büyüdüklerini, özellikle son çeyrek toplam mevduat büyümesinin yüzde 5,1 ile sektör ortalaması olan yüzde 2,2'nin çok üzerinde gerçekleştiğini kaydetti.

Aydoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mevduat büyümemiz içinde de TL mevduatımız çeyrek bazda yüzde 8,1 büyüme ile ön plana çıkmaktadır. VakıfBank olarak tüm ana bilanço kalemlerinde pazar payı kazanıyor olmamız bizleri son derece mutlu etmektedir. 15 Temmuz sonrası yurt dışı kaynak temini alanında da oldukça aktif olduk. Özellikle ülkemizin notunun kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yatırım yapılabilir seviyenin altına çekilmesinden sonraki bir ay içerisinde sendikasyon kredisi, seküritizasyon işlemi ve eurobond tahvil ihracı ile ülkemize 2 milyar 225 milyon dolar uzun vadeli ve uygun maliyetli yurt dışı kaynak getirdik. Böylelikle yılbaşından bu yana yurt dışından sağlamış olduğumuz kaynak tutarı 4,5 milyar dolara yaklaştı. Uluslararası sermaye piyasalarındaki öncü Türk bankası olarak, yurt dışından sağlamış olduğumuz kaynaklarla başta ülkemizin sürdürülebilir büyümesi için önem arz eden büyük projeler olmak üzere katma değeri yüksek projelere destek olmaya devam edeceğiz."

AA