Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD'nin yeni Başkanı'nın Donald Trump seçilmesinin ardından 3.29'a kadar yükselen kur yeni günde düşüş ve yükseliş arasında geldi, kademeli olarak 3.24'e kadar yükseldi.

Dolar 3,2140 liradan başlamasının ardından saat 10:44'te %0.3 düşüşle 3.1982'den işlem gördü, kur daha sonra 3.2421'e kadar yükseldi. Euro ise 3.5114'lü seviyelerden önce 3.50'ye geriledi, ardından 3.53'e yükseldi.

ABD para birimi, yeni Başkan Trump'un ekonomik büyümeyi destekleyeceğine dair beklentilerle bugün birçok para birimi karşısında değerlendi. Öte yandan dün Trump'ın zaferi sonrası Fed faiz artış beklentileri %50'nin altına inerken bugün Aralık'ta faiz artış beklentileri %80'in üzerine yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, tesis edilen teminat Döviz depoları için limit uygulamasına 11 Kasım 2016 tarihinden itibaren yeniden başlanacağını duyurdu. TCMB, banka limitlerinin 17 Temmuz 2016 öncesi limitlerin dört katı olarak uygulanacağını bildirdi.



AMAÇ ARTAN OYNAKLIĞA KARŞI ÖNLEM ALMAK

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan MB'nin bu hamlesinin kur seviyelerinden yavaş yavaş rahatsız olmaya başladığını gösterdiğini söyledi.

Erkan konuya dair şu açıklamayı yaptı; "Merkez Bankası 17 Temmuz’daki duyurusunda bankalara gerekli likiditenin limitsiz sağlanacağını ilan etmiş, döviz depo limitlerini de kaldırmıştı. Böylece bankalar Merkez Bankası’na döviz getirerek istedikleri kadar TRY alabiliyorlardı. Limit uygulaması geri getirildi, ancak artık 17 Temmuz öncesinin 4 katı olarak uygulanacak. Yani eski limit artırılmış oldu.

Merkez Bankası’nın bu hamlesi de aslında kur seviyelerinden yavaş yavaş rahatsız olmaya başladığını gösteriyor. Amaç piyasada artan oynaklığa karşı önlem almak. Bankalararası piyasada belirsizlik dönemlerinde TCMB’nin garantörlüğü altında yapılan işlemler döviz ihtiyacının karşılanması adına önemli bir yer tutuyor. Döviz likiditesini rahatlatmak ve USD talebini dizginlemek amacıyla yapılan bu müdahalenin gelişmiş ülke faizlerindeki yukarı hareket nedeniyle kur üzerinde anlamlı bir etkisi olmasını beklemiyoruz."

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise TCMB kararına dair "Lirada değer kaybının en azından bugün için küresel kaynaklı olması Merkez Bankası’nın liraya desteğe dolaylı adımlarla başlamasına neden olmuş olabilir. Gelişmekte olan piyasa para birimlerine dair algının olumlu olmadığı bir ortamda adımın liraya önemli bir etkisinin olmasını öngörmüyoruz." değerlendirmesini yaptı.



Dün Trump'ın Başkan seçileceğinin kesinleşmesi piyasalarda sert hareketlere neden olmuş, Dolar/TL 'nin yanı sıra altında sert yükseliş, Meksika pesosunda %11'i aşan sert düşüşler yaşanmış, hisse senedi piyasaları da sert düşüşlerin ardından toparlanmıştı.