Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan'dan Endonezya'ya merkez bankaları, para birimlerinde istikrarı sağlamak için adım attı. Japon Yeni, Asya piyasalarındaki satış dalgasının Donald Trump'ın gelişen piyasalardan sermaye çıkışına neden olacak ve ihracatını zayıflatacak politikalar benimseyeceği yönündeki endişelerin etkisiyle beş günlük düşüş serisini sonlandırdı.

Yen, güvenli varlık talebinin etkisiyle ikisi hariç 31 para biriminin tamamı karşısında yükseldi. Endonezya Rupisi, Hint Rupisi ve Güney Kore Wonu en kötü performansı gösterdi. Trump, daha korumacı ticaret potikaları benimseyeceğiin sinyalini verirken, Fed'in faiz artırımı sürecini büyük bir ihtimalle hızlandırarak ABD hisseleri destekleyecek mali teşvik paketini işaret etti. S&P 500 Endeksi Çarşamba günkü yüzde 1.1'lik kazancının ardından Perşembe günü yüzde 0.2 yükseldi.

Sydney'de Westpac Banking Corp. finansal piyasalar strateji birimi yöneticisi Robert Rennie, “Asya Döviz piyasalarında kargaşa görüyoruz. Bu durum, Trump'a bağlı riskten kaçış algısının göstergesinin S&P 500 Endeksi değil, Asya paraları olduğunun güçlü bir hatırlatıcısı” dedi.

Yenin dolar karşısındaki kazançları yüzde 0.5'e kadar tırmandı ve Londra saatiyle 07:33'te yüzde 0.3 artıda 106.51 seviyesinen işlem gördü. Euro ise yüzde 0.2 yükselerek 1.0913 seviyesinden alıcı buldu.

Hint Rupisi dolar karşısında 67.105'ten işlem görerek yedi haftanın dip seviyesine geriledi. Endonezya Rupisi yüzde 3 düşerek 13,545 ile dolar karşısında beş ayın en düşük seviyesine geriledi. Gelişen piyasa paraları 2013 yılından bu yana görülen en kötü üç günlük seyrine yöneldi. Won, 29 Haziran'dan bu yana kaydedilen en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yüzde 1.2 ekside işlem gördü.

Endonezya'da para otoritesi rupiyi istikrara kavuşturmak için halihazırda piyasanın içerisinde bulunuyor. Fazla bir miktar fon çıkışı öngörmeyen para otoritesi, hareketin geçici olmasını bekliyor.

Hindistan'da ise isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki Bombay'lı traderlara göre kamu bankaları merkez bankası adına dolar satışı gerçekleşti. Merkez bankası eski Başkanı Raghuram Rajan, merkez bankasının volatiliteyi azaltmak için müdahalede bulunduğunu ve Rupi için belirli bir seviye benimsemediğini belirtmişti.

Bloomberg News