Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü yatırımcı Mohamed El-Erian'a göre, ABD Başkanlık seçimlerini sürpriz bir şekilde Donald Trump'ın kazanması Fed'in önümüzdeki ay faiz oranını artırma planını etkilemeyecek.

Financial Times'ta yer alan habere göre, Alman sigorta şirketi Allianz'ın baş ekonomik danışmanı olan ve ABD Başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton'ı destekleyen El-Erian, finansal piyasaların hızlı biçimde yatışması durumunda Fed'in Aralık ayında faiz artırma ihtimalinin daha güçlü olacağını söyledi.

Donald Trump'ın seçim kampanyası sırasında somut politika planlarından birisi, ABD ekonomisini canlandırmak ve istihdam yaratmak için 1 trilyon dolar düzeyinde altyapı harcaması yapacağını açıklamasıydı. El-Erian, Trump'ın altyapı harcamaları ve vergi indirimleri planının enflasyonu tetikleyebileceğini ve daha fazla faiz artırımını destekleyeceğini düşünüyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın küresel gelişme konseyine başkanlık yapan El-Erian, "Eğer finansal piyasalar rahatsız edici volatilitenin önüne geçebilirse, enflasyon beklentilerindeki tırmanışın beraberinde sağlam istihdam piyasası görünümüyle, Fed'in Aralık'ta faiz artırmak için eli daha güçlü olabilir" dedi.

Trump'ın öne sürdüğü kamu harcamaları programınının ABD hükümetinin borçlanma seviyesini artıracağı, büyümeyi güçlendireceği ve enflasyonu yükselteceği beklentileriyle tahvil piyasalarında beklentiler arttı.

Geçtiğimiz ay Trump'a açık bir mektup yazarak kendisinin seçim kampanyasını "çılgın" olarak adlandıran Fransız yatırım gurusu Edouard Carmignac, Fed'in Aralık'ta faiz artırma ihtimalinin yükseldiği konusunda El-Erian'a katılıyor.

Fransız tahvil yatırımcısı şirket Carmignac'ın kurucusu da olan Edouard Carmignac, "Seçim sonuçları Donald Trump'ın kendisinden çok daha büyük. Genel anlamda, Batı dünyasını istila eden geniş çaplı popülist bir hareketin bir sonucu. Trump'ın zaferi enflasyon beklentilerini kesinlikle artıracak, kamu maliyesini bozacak ve tahvil faizlerinde kayda değer bir yukarı yönlü baskı oluşturacak. Bu koşullar altında, piyasa müsade ederse, Fed Aralık ayında faiz artırma konusunda cesaretlendirilmiş olacaktır" dedi.

Ancak, sonuçların hemen ardından gelen piyasa volatilitesi Fed'in daha ihtiyatlı bir duruş takınmasına neden olabilir. El-Erian, "Bir çok şey Trump'ın seçimlerin hemen ardından benimsediği birleştirici ve büyüme yanlısı yapıcı tonunu sürdürmesine bağlı" dedi.