Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bankaların kredi faizlerini aşağı çekebilmeleri için yeni bir düzenleme yapılıyor. Üst düzey ekonomi yetkilileri, kamu kurumlarına ödenecek mevduat getirisi için üst limit getirilmesine ilişkin bir çalışma yürütülürken, çalışmanın birkaç hafta içinde hazır olmasının öngörüldüğünü belirttiler.

Düşük faizli kredi isteklerini karşılamakta yüksek mevduat maliyetleri ve düşük tasarruf oranları nedeniyle zorluk çeken bankalar, düzenleme ile birlikte bir miktar maliyet düşüşü yaşayacaklar.

Çalışma ile birlikte bankacılık sistemindeki toplam mevduatın yüzde 7'sine tekabül eden yaklaşık 90 milyar TL'lik mevduattaki faiz oranlarını aşağı çekmiş olacaklar.

Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Kamu kurumlarının bankalarda çeşitli mevduatları bulunuyor. Mevcut düzenlemelere göre kamu kurumlarının mümkün olan en yüksek mevduat faizini alması gerekiyor. Bu düzenlemeyi değiştiriyoruz, kamu kurumlarına ödenecek mevduat getirisi için bir üst limit koyuyoruz" dedi.

İLK ADIM ATILIYOR

Kamu kurumlarının artık güncel ortalama faize bakacağını belirten yetkili, "Bankalar, kamu kurumları için bu oranı kullanacak. Bazı tahminlere göre bu durum maliyetleri 2-3 yüzde puan aşağı çekecek. Ancak kamu kurumlarının mevduatları sistemdeki mevduatın yüzde 7'si kadar olduğu için çok büyük bir etkisi olmayacak. Ancak bu yönde atılmış bir ilk adım olacak" dedi.

Bankacılık sisteminde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Eylül sonu itibariyle kredilerin toplam mevduata oranı yüzde 120'ye yaklaşıyor.

Çalışma hakkında bilgi sahibi bir başka ekonomi yetkilisi ise kamu kurumlarına ödenecek mevduat getirisinin üst limiti olarak TCMB'nin faiz koridorunun üst bandının değerlendirildiğini ancak kesin bir kararın henüz verilmediğini de belirtti. TCMB'nin faiz koridorunun üst bandı yüzde 8.25
seviyesinde bulunuyor.

Banka yöneticileri geçen haftalarda eşgüdümlü olarak kredi faizlerini düşürürken yaptıkları açıklamalarda, yeni kredi verirken başlıca sınırlayıcı faktörün özkaynak olduğunu belirtmiş ve bankaların özkaynaklarını destekleyecek düzenlemeler istediklerini belirtmişlerdi.

HT