Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurt dışı alıcılara, Türkiye'den yatırım veya sermaye malı ithalatlarında, Eximbank kanalıyla, referans ticari faiz oranları üzerinden kredi olanağı sağlanacak. Böylece, Eximbank alıcı kredilerinde, gelişmiş ülke eximbankları ile Türk Eximbank'ın uyguladığı faiz farkı karşılanacak.

Ekonomi Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ihracatçıların finansman ihtiyaçlarını gidermek ve yeni pazarlara girişlerini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan yeni destek paketinin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirildi.

Destek paketinin, pazar çeşitliliğinin önem arz ettiği rekabet koşullarında, özellikle yeni ve uzak pazarlara yönelecek ihracatçıların finansman ihtiyaçları gözetilerek oluşturulduğu ifade edildi.


Küreselleşen şirketlerin üretim zincirlerinde bir halka olma gereksiniminden hareketle, yerli firmaları rakiplerine göre bir adım öne taşıyacak yeni enstrümanlar geliştirme vizyonuyla destek mekanizmaları hazırlandığı belirtildi.


Bu kapsamda, yurt dışı alıcılara Türkiye'den yatırım veya sermaye malı ithalatlarında Eximbank kanalıyla referans ticari faiz oranları üzerinden kredi olanağı sağlanacağı, böylece, ABD, İngiltere ve İtalya gibi gelişmiş ülkelerdeki mekanizmalara benzer olarak, Eximbank alıcı kredilerinde, gelişmiş ülke eximbankları ile Türk Eximbank'ın uyguladığı faiz farkının karşılanacağı bildirildi.


- Sigorta tazmin ve fuar destekleri


İhracatçıların yeni pazarlara ve yeni müşterilere ihracat yaparken üstlendikleri risklerin Eximbank tarafından daha cesaretle sigortalanmasının sağlanması için Türk Eximbank'a sigorta tazmin desteği verileceği belirtilen açıklamada, "Afrika gibi riski yüksek olan ve bu nedenle reasüre edilemeyen projelerin Eximbank tarafından daha kolay sigortalanabilmesi sağlanacak." ifadesi kullanıldı.


Küresel tedarik zincirinde yer alma potansiyeli olan firmaların, bu zincire girişlerini kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla, kurumsal kapasitelerini ve yetkinliklerini artıracak nitelikte makine, ekipman, donanım, yazılım, eğitim, danışmanlık, patent, lisans, sertifikasyon gibi giderlerinin proje bazında 1 milyon dolara kadar ve yüzde 50 oranında destekleneceği bilgisine yer verilen açıklamada, böylelikle, ihracatçıların, Forbes, Fortune 500 gibi listelerde yer alan global ölçekli firmalarla daimi tedarikçi ilişkileri kurmalarına imkan tanınacağı vurgulandı.


Fuar katılımcılarına yönelik desteklere ilişkin bilgilerin de yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkemize küresel ölçekte marka olmuş sektörel fuarlar kazandırmak ve dünya fuarcılık sektöründeki payımızı artırmak amacıyla, ihracatçılarımızın alıcılarla buluştuğu ve iş görüşmelerini gerçekleştirdiği sektörel nitelikli yurt içi fuarlarda katılımcı şirketlerimize yüzde 50 oranında ve 30 bin liraya kadar yer kirası ve stant desteği verilecek."


Açıklamada, yeni destek paketinin, uluslararası ticaret hacminin daraldığı bir dönemde ihracata ivme kazandırmasının beklendiği ve bu vesileyle yeni bir atılım dönemi başlatarak ihracata ve ekonomiye yeni bir dinamizm getirilmesinin hedeflendiği ifade edildi.

AA