Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:50'de güncellendi)

Küresel tahvil piyasalarında ve gelişen ülke varlıklarındakş satış dalgası, yatırımcıların Donald Trump'ın vaat ettiği mali teşvik dalgasına göre pozisyon almaları ile birlikte derinleşirken, dolar, Avrupa hisse senetleri ve baz metaller değer kazandı.

ABD'nin 30 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Cuma günkü rekor tahvil satışlarının Pazartesi gününe de yayılması ve kredi piyasaları üzerinde baskı oluşturması ile birlikte, Ocak ayından bu yana ilk kez yüzde 3 seviyesinin üzerine tırmandı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD para biriminin neredeyse tüm önemli para birimleri karşısında güçlenmesi ile birlikte dokuz ayın en yüksek seviyesine tırmandı. ABD hisseleri dalgalandı ve gelişen ülke hisse senetleri dört ayın en düşük seviyesine indi. Bakır yükselirken petrol ve altın geriledi.  

Trump'ın seçim zaferi, altyapı harcamalarını artırma taahhüdünün büyüme ve enflasyonu artıracağı ve Fed'i daha hızlı faiz artırımlarına yönelteceği spekülasyonu ile birlikrte, küresel piyasalara şok dalgaları yolladı. Küresel tahvillerin toplam değeri geçen hafta 1.2 trilyon dolar erirken, hisse senetlerinin değeri 1 trilyon dolar kadar arttı ve sanayi metalleri son dört yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Gelişen piyasa varlıkları, Trump'ın da daha korumacı dış ticaret politikaları uygulayacağı endişesi ile birlikte sermaye çıkışlarının artması sonucu sert düştü.

Londra'da Standard Chartered Plc faiz stratejisti John Davies, "Trump çok fazla belirsizliğe neden oldu; maliye politikası görünümü, Çin hakkında görüşleri ve korumacı politikalara yatkınlığı dolayısıyşa ABD Hazine tahvillerine yönelik yabancı talebi," dedi ve "Piyasada, Fed'in çok daha fazla faiz artırımına gideceği beklentisinden ziyade belirsizlik primi var. Bunun devamı için ortamın mevcut olduğunu düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi. Standard Chartered, 2017 yılı sonu için 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi beklentisini yüzde 2'nin altında yğzde 3'e yükseltti.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 5 baz puan veya yüzde 0.05 artarak New York saatiyle 13:36'da yüzde 2.20'ye çıkarak Ocak başından bu yana olan en yüksek seviyesine geldi. 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.7 yükselerek yükselişinin 4. gününe girmiş oldu. 

(21:50'de güncellendi)