Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konu Donald Trump'ın planlarına geldiğinde, tahvil piyasası yeni başkana basit ve anlamlı bir mesaj veriyor: Dikkatli ol, ya da sana pahalıya mal olacak.

Cumhuriyetçi Donald Trump'ın popülist söylemler, vergi indirimi taahhütü, göçmenliğe ilişkin vaatleri ve altyapı harcamaları sözü ile kazandığı seçim zaferinin günler sonrasında, ABD'nin finansman maliyetleri sürpriz bir şekilde arttı. ABD hazine tahvillerinin faizleri yükselerek “taper tantrum”dan beri görülen en güçlü artışı destekledi.

Bu durum, tabii ki bir miktar Trump'ın mali harcamalarının, büyüme yanlısı gündeminin enflasyonu hızlandıracak olması ile ilgili; buna karşın ABD'nin kreditörlerinin kamu harcamalarını sınırlamak için yönlendirme yapabileceğinin ve yeni yöneticileri karşılayabilecekleri ve karşılayamayacakları öneriler arasında zor seçimler yapmaya zorlayabileceğinin de hatırlatıcısı oluyor. ABD'nin eski başkanlarından Bill Clinton'ı da -orta sınıf vergi indirimini de içeren- iddialı yurt içi gündeminden geri adım atarak onun yerine bütçe açığını azaltmaya odaklanmaya yönelten tahvil yatırımcılarıydı.

Allianz Investment Management para yöneticisi John Bredemus, “Trump'ın devlet harcamalarına yönelik önemli planları var ve bunları karşılayacak geliri yok. Faizler yükseldikçe, fonlama maliyetleri artıyor ve bütçe açığı artıyor. Bu durumu fazla sürdüremeyeceği gerçeği bir yerde kendini belli edecek” dedi.