Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçen haftaki Başkanlık seçiminin sonuçlanmasının ardından yerel para cinsinden tahviller 2008'den beri en büyük kaybı gerçekleştirirken, gelişen piyasa kurlarında volatilite endeksi Şubat'taki seviyelerin %16 altında kaldı.

Trump'ın korumacı ekonomi politikalarına dair riskler bulunsa da trader'lar ülkelerin daha hızlı büyüme ve daralan cari işlemler açığının gelişen piyasaların hezimetten çıkmasını destekleyeceğini öngörüyor.  

Londra'daki Union Bancaire Privee Ubp'de stratejist olan Koon Chow, son düşüşlerin alım fırsatı yarattığını belirterek "Bir iki hafta içerisinde ABD tahvil faizlerinin istikrar kazandığı ve gelişen piyasaların geri dönüş yapacağı aşamaya gelebiliriz" dedi. Chow ayrıca Brezilya ve Rusya tahvillerinin ve Kolombiya para biriminin cazip olmaya başladığını belirtti.

Trump'ın Başkan olmasıyla hükümet harcamalarının artacağı, bunun da büyüme ve enflasyonu tetikleyebileceği belirtiliyor. Geçen hafta seçimlerin ardından küresel tahvillerin toplam değeri 1.2 trilyon dolar eridi. Meksika sınırına duvar öreceğini belirten ve Çin'i Döviz manipülatörü olarak niteleyen yenş Başkan'ın zaferi en çok gelişen piyasaları etkilemişti.

Ölçülü satışlar

8 Kasım'daki seçimden 11 Kasım'a kadar yerel para cinsinden tahviller %7.3 düştü. Bu 2008'den beri en kötü 3 günlük düşüş oldu.

Döviz piyasasına bakıldığında, Meksika pesosu %12'lik sert düşüşle rekor düşük seviyeye indi, Brezilya reali ve Güney Afrika randı %6'dan fazla değer kaybetti.

Asya'da satışlar bugün de devam etti. Malezya ringiti %0.9 düşerek 9 ayın dibine inerken Güney Kore wonu Haziran'dan beri en düşük seviyeye geriledi. Endonezya rupisi ise Cuma günü %3 düşüş sonrası kayıplarını genişletti.

Gelişen piyasaların Fed'in 3 yıl önce varlık alımını sonlandırma sinyali vererek küresel piyasalarda şok dalgasına neden olduğu dönemden beri daha güçlü durumda olduğu belirtiliyor. O dönemde gelişen ülkelerin yerel para cinsinden tahvilleri 4 ayda %16 düşmüştü.

GAM UK'de para yöneticisi olan Paul McNamara, "Temel göstergeler taper tantrum'dan beri daha güçlü. Bu satışların biraz fazla 'ekstrem' olduğunu düşünüyorum" dedi.

Öte yandan Morgan Stanley ve Citigroup stratejistleri satışların derinleşebileceğini, Trump'ın korumacı politikası gerçekleşirse bu durumun ihracatta yavaşlamaya neden olacağını, gelişen ülkelere yatırımları azaltacağını belirtti.