Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bu yılın ocak-ekim döneminde bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 azalarak 18 milyon adede geriledi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, ekim çek raporunu yayımladı. Bu yılın Ocak-Ekim döneminde, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 azalarak 18 milyon adet oldu. Bu çeklerin parasal tutarı ise yüzde 7,8 artışla toplam 584 milyar TL'ye ulaştı.

Söz konusu dönemde, parasal tutarı 23,1 milyar TL olan 666 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çeklerin adedinde yüzde 5, tutarında ise yüzde 7,6'lık artış yaşandı.

Öte yandan Ocak-Ekim döneminde karşılıksız işlemi yapılan 3,8 milyar TL tutarındaki 131 bin adet çek daha sonra ödendi.

Yılın on ayında, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,4 puanlık artışla yüzde 3,7 ve tutar bazında geçen yılın aynı dönemine göre 0,1 puan azalarak yüzde 4 olarak gerçekleşti.

Verilere göre adet ve tutar bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa şeklinde sıralandı. Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 9'la Hakkari oldu. Hakkari'yi, yüzde 8,8'le Bilecik, yüzde 8,6 ile Mardin, yüzde 8,3'le Iğdır ve Kırıkkale takip etti.

Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 2,3'le Kastamonu ve Çankırı, yüzde 1,7 ile Edirne ve yüzde 1,2 ile Çorum oldu.

Adet bazında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il ise yüzde 9,9'la Hakkari oldu. Hakkari'yi, yüzde 8,7 ile Şırnak, yüzde 6,7 ile Mardin, yüzde 6,5 ile Kırıkkale ve yüzde 5,7 ile Diyarbakır takip etti.

Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 2 ile Çankırı, yüzde 1,8 ile Sinop ve yüzde 1,5 ile Kastamonu şeklinde sıralandı.

AA