Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, petroldeki düşüşe rağmen, yatırımcıların Trump başkanlığının yararlı olacağı konusundaki iyimserliklerinin devam etmesine bağlı olarak bankalar ve maden hisseleriyle yükseldi.

UBS Group ve HSBC, Trump'ın sektör üzerindeki düzenlemeleri gevşeteceği beklentisine bağlı olarak bankalar göstergesinin Ocak'tan bu yana geldiği en yüksek seviyeden ilerlemesine en çok katkıda bulunan hisseler oldu. Emtia üreticileri, baz metaller ile yükseldi. Rio Tinto Group ve BHP Billiton Ltd., en az yüzde 2.5 ilerleme kaydetti. Total SA ve Eni SpA, petrolün üç ayın en düşük seviyesine inmesiyle petrol şirketlerinde düşenler arasındaydı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, daha erken saatlerde neredeyse yüzde 1.3 yükselmesinin ardından, işlemler sona ererken yüzde 0.3 yükseldi. Endeks, Cuma günü yüzde 0.4 aşağıdan kapanmasına rağmen, Trump'ın iş dostu politikalar uygulayacağı ve bankaların da dahil olduğu endüstri gruplarının üzerindeki düzenlemeleri azaltacağı spekülasyonuna bağlı olarak Temmuz'dan bu yana olan en iyi haftalık performansını sergiledi.

Standard Life Investments'ta Edinburgh merkezli küresel stratejist Frances Hudson, "Yakın gelecekte muhtemelen daha çok belirsizlik olacak, ve bu da volatilitede ara sıra sert artışlar olacak anlamına geliyor" dedi ve "İyimser insanlar, iş dostu bir politikacının, şirketleri, yatırımlarını artırmaları için teşvik edebileceği düşüncesinde" diye konuştu.