Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, son zamanlarda bazı Avrupa Birliği (AB) üyelerinin dışişleri bakanlarının ya da yöneticilerinin Türkiye ile AB ilişkilerinin durdurulması yönündeki görüşlerinin gerçekten Türkiye'de ve Türk halkında çok ciddi bir tepkiye yol açtığını belirterek, "Türk halkının bizden isteği, Onlar bu adımları atacağına siz bu müzakereleri durdurun diye sürekli baskı yapıyorlar. Biz bu zorlu süreci ancak birlikte, karşılıklı güvene dayalı adımlarla aşabiliriz. Bizim AB ile durup dururken niye problemimiz olsun" dedi.

Almanyanın Türkiye'nin birinci ticaret ortağı olmasının tesadüf olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, bunun ekonomik ilişkilere verilen önemi gösterdiğini anlattı. Çavuşoğlu, iki ülkenin siyasi ilişkileri ve özellikle istişare mekanizmalarını bugüne kadar çok güzel işlettiğini ve bundan sonraki dönemde de sürdürmekte kararlı olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, Almanya ile birlikte terörizme karşı ciddi mücadele verdiklerini, İncirlik'te Almanya'nın uçaklarının özellikle hava operasyonlarına katkı sağladığını hatırlattı. Sadece DEAŞ'a karşı değil bölgedeki tehditlere karşı ortak mücadele verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, NATO'nun da iki önemli müttefiki olduklarını belirtti.

İki ülkenin kendi arasındaki ilişkilerde de aynı saygıyı göstermek durumunda olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Bizim Avrupa ülkelerinden ve Almanyadan beklentilerimiz şudur: Farklılıklarımız olabilir, değişik görüşlerimiz olabilir ama Türkiyeyi eşit bir ortak olarak görmek durumundasınız. Eğer bizimle ilişkilerinizi her alanda iyiye götürmek istiyorsanız Türkiyeyi ikinci sınıf bir ülke gibi değil eşit bir ortak olarak görmek durumundasınız, çünkü biz öyle görüyoruz ortaklarımızı. Hiçbir ülkeye tepeden bakmıyoruz, üst perdeden bakmıyoruz. İlişkilerimizin sorunlu zamanlarda bile geliştirmek için çaba sarfediyoruz."

AB'nin Türkiye'ye yönelik tavrına tepki gösteren Çavuşoğlu, "AB ülkelerinden Türkiye'ye aşağılayıcı tavırlardan bıktık" dedi.

"ALMANYA'DA 4 BİN 500 PKK'LI HAKKINDA DAVA VAR"

"Almanya'dan beklentilerimiz var. Her şeyden önce PKK teröristlerinin Almanya'da yaygın bir şekilde dolaşmasını arzu etmeyiz." diyen Çavuşoğlu, ayrıca darbe girişiminden sonra Fetullahçı Terör Örgütüyle (FETÖ) bağlantılı kişilerin ve DHKP-C gibi bazı teröristlerin Almanya ve Avrupa ülkelerinde özgürce faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.

Çavuşoğlu, Almanya'da 4 bin 500 PKK mensubuna yönelik davalar olduğunu fakat bu kişilerden sadece 3'ünün geri yollandığını kaydetti.

Bu açıklamanın üzerine ise Steinmeier, "Türk mevkidaşımın bahsettiği PKK'lılar hakkında Almanya'da 4 binin üzerinde dava olduğu konusunda bilgi sahibi değilim" dedi.

Ortak basın toplantısında konuşan Steinmeier, Türkiye'de Temmuz ayında gerçekleştirilen darbe girişimini şiddetli bir biçimde kınadıklarını bildirdi.

Steinmeier, sadece DEAŞ'a karşı değil PKK'ya karşı da terörle mücadele konusunda Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi.

İncirlik konusuna değinen Steinmeier, "Alman vekiller İncirlik üssündeki askerleri ziyaret edebilmeli" diye konuştu.

Steinmeier, Almanya'nın Türkiye'yle ilişkilerini en hızlı şekilde geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Steinmeier, "Ben Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin durdurulmasına karşıyım" dedi.

SORU-CEVAP

Bakan Çavuşoğlu, bir basın mensubunun "Türkiye, AB ile üyelik müzakerelerine hala ilgi duyuyor mu?" sorusuna karşılık, Türkiyedeki darbe girişiminden sonra 246 vatandaşın şehit edildiğini, 2 bin 194 vatandaşın çok ciddi bir şekilde yaralandığını ve bunu yapanların belli olduğunu söyledi.

Halkın bu darbecilerin ne yaptığını görmesi sebebiyle doğal olarak bu kişilerin idam edilmesini istediğini ifade eden Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da bu talebin adresinin TBMM olduğunu söylediğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, Avrupanın halkın bu duygusunu anlamak yerine tehditkar açıklamalarda bulunmasına ilişkin de "Bunun tutuklanması gerektiğine dair, darbeye karıştığına dair yargının bize söylediği, ellerinde delil var. Senin tutuklanmaması gerektiğine dair elinde bilgi varsa bunu bizimle paylaş, yargıya verelim ilave bir belge olarak. Bu asker niye tutuklandı dersen, o zaman Türk halkı da darbeyi kimin desteklediğini görüyorsunuz diyor." şeklinde konuştu.

İfade özgürlüğüne yönelik eleştirileri de değerlendiren Mevlüt Çavuşoğlu, "Bir gazeteci kimliği var diye eğer bu kişi casusluk yaptıysa, yargılandıysa ve ceza aldıysa bunu bir kahraman gibi, bunu bir sadece gazeteci ve ifade özgürlüğü engellenmiş bir kişi gibi Almanya en üst düzeyde bunu kabul ederse elbette o zaman Cumhurbaşkanımız da biz de tepki gösteririz. Bu kişinin suçlu olmadığına dair senin elinde bilgi varsa ver bana ama benim elimde bu kişinin suçlu olduğuna dair belge var. Yargı açısından söylüyorum bunu." görüşünü dile getirdi.

Çavuşoğlu, bunun iki dost ve müttefik ülkeye yakışmayacağını anlattı.

"SEN KİMSİN DE TÜRKİYE'Yİ ATIYORSUN?"

Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Referandum konusuna gelince, bizim tepkimiz şu; Her gün bir ülkenin dışişleri bakanı kalkıyor kendi başına, burada konsensus lazım, yok Türkiyeyi atalım, şudur budur... Sen kimsin de Türkiyeyi atıyorsun. Bir kere senin böyle bir karar verme yetkin yok. Burda konsensus lazım. Biz de diyoruz ki biz bu muameleyi hak etmiyoruz. Dolayısıyla bu kararı halkımıza sorarız, halkımız karar verir. Yani iki de bir böyle Türkiyeyi aşağılayıcı tutumlardan biz artık bıktık, gerçekten bıktık.

Kriterler belli tamam, herkes için belli ama bizim şikayet ettiğimiz ikiyüzlülük ve çifte standart. Objektif kriterlerden, bizim de yerine getirmeyi vadettiğimiz kriterlerden bir şikayetimiz yok bizim. Her türlü faslı açarız, müzakere ederiz, kapanış, açılış kriterleri. Bunlar tamam..."

Bakan Çavuşoğlu, Türkiyed'e yüzbinlerce sivil toplum örgütleri olduğunu ve çıkarılan yasalarla bu örgütlerin her türlü hakkını özgürce kullandığını sözlerine ekledi.

HABERTURK.COM/AA