Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL yeni günde rekor kırdı. Dün bazı Fed yetkililerinin açıklamaları Aralık'ta faiz artışı olacağı beklentilerini kuvvetlendirirken doların da TL karşısında rekor yüksek seviyeye çıkmasında etkili oluyor.

Türk Lirası böylece yılbaşından bu yana dolara karşı %12 düşerek Meksika pesosu ve Arjantin pesosundan sonra gelişen piyasa paralarında en sert düşüşü kaydetti.

Dolar güne 3.2870 liradan başlamasının ardından kademeli olarak 3.32'ye kadar yükselirken euro 3.55'ten işlem görüyor.

"3.40-3.50 BANDINA YÜKSELEBİLİR"

Turkey Macro View Consultancy Yönetici Direktörü Ferhat Yükseltürk Bloomberg HT'ye kurun 3.40 - 3.50 bandında hareket edebileceğini söyledi.

Yükseltürk "Bizim beklentimiz kurun 3.40 - 3.50 bandına kadar gidebileceği fakat gelecek sene 3.25 - 3.30'da dengeleneceği şeklinde..TL'de riskler şu aşamada yukarı yönlü" diye konuştu.





FED'İN ARALIK BEKLENTİSİ ARTTI 


Bugün Türkiye’de açıklanması beklenen önemli bir veri bulunmazken İngiltere’de Eylül işsizlik oranı ABD’de Ekim ÜFE ve sanayi üretim verileri açıklanacak.

Fed Başkanı Janet Yellen'ın perşembe günü senatoda yapacağı sunum piyasaların yakın takibinde olacak. Başkan Yellen'ın gelecek aya ilişkin sinyal verip vermeyeceği izlenecek. Vadeli kontratlara göre Fed'in gelecek ay faiz artırma beklentisi %94'e yükselmiş durumda.  bu yılın en yüksek seviyesi.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren Fed'i Aralık'ta faiz artışından ancak önemli olumsuz bir gelişmenin caydırabileceğini söyledi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Daniel Tarullo da “Faiz artışı şu an önceki döneme göre daha mümkün" dedi.





Kur önceki gün 3.2984'e kadar çıkarak rekor seviyeyi test etmişti. ABD'de Donald Trump'ın Başkanlık zaferi, yurtiçinde 'Başkanlık' tartışmaları ve jeopolitik riskler, Fed'in Aralık'ta faiz artıracağı beklentisinin kuvvetlenmesi doların yükselmesinde etkili olmuştu.  Trump hükümetinin harcamalarının büyüme ve enflasyonu tetikleyeceği, bu durumun Fed'in faiz artırmasına imkan sağlayacağı belirtiliyor.

Türk Lirası bugün dolara karşı en çok değer kaybeden 5. para birimi...