Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, daha güçlü ABD ekonomik veri tahminlerinin Trump zaferiyle gelen hızlanmayı artırmasıyla, euro karşısında 2012'den bu yana gerçekleştirdiği en uzun kazançlarını genişletti.

Dolar göstergesi, St. Louis Fed başkanı Bullard'ın ekonominin Trump politikalarının ekonomiyi orta vadede teşvik edeceği açıklamasıyla, Şubat'tan bu yana olan en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar, Trump'ın mali harcamaları artıracağı ve vergi indirimine gideceği vaatlerinin büyümeyi ve enflasyonu artıracağı spekülasyonuna bağlı olarak 8 Kasım seçimlerinden beri artış göstermekte. Trump'ın bu vaatleri, Fed'i faiz artırmaya da teşvik ediyor.

Çarşamba günkü ABD imalatında 2 aylık artış gösteren veri, Fed'in Aralık'ta faiz artırma beklentilerini yüzde 96'ya yükseltti. Bazı analistler, dolarda olası daha fazla artışın, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Perşembe günü yapacağı açıklamalar öncesi kısıtlı kalabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Londra'da Toronto-Dominion Bank Döviz stratejisi Avrupa müdürü Ned Rumpeltin, "Doların orta vadeli görünümü hala net ve doların önümüzdeki yılın ilk çeyreğine kadar artış göstereceği beklentisindeyiz" dedi ve "Yine de, piyasadaki bazı kişiler, Yellen konuşması öncesi ve Trump yönetiminin şekillenme sürecinde daha temkinli duruşlar sergileyebilir" diye konuştu.