Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), Eylül ayında getiri eğrisini kontrol edeceği yolunda aldığı karar uyarınca, ilksınırsız sabit faizli tahvil alım işlemlerini duyurdu.

BOJ, Perşembe günü yaptığı açıklamada, iki işlem yapacağını, bunlardan birinde bir ila üç yıl vadeli, diğerinde ise üç ila beş yıl vadeli menkul kıymet alımı yapacağını kaydetti.

Japon tahvillerindeki satış dalgası, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın, şimdiye dek kullanmadığı bir silah olan sınırsız tahvil alımları yoluyla faizleri sabit tutma kararının zorlayan bir tehdit haline gelmişti. Kuroda, Eylül ayında, faizleri kontrol etmek için, ihtiyaç duyulduğunda, sabit faiz belirleyerek sınırsız tahvil alımı yapacağını duyurmuştu.

Japonya'da 10 yıl vadeli tahvillerin faizi bu hafta, BOJ'un bu kağıdın faizini sıfır seviyesinde tutmayı amaçlayan politika değişikliğine gittiği 21 Eylül'den bu yana ilk kez pozitif bölgeye çıktı. Kuroda, bu kararın ardından, araç çantasında sabit faizli sınırsız miktarda tahvil alım seçeneği bulunduğunu sözlerine eklemişti.

Tokyo'da Sumitomo Mitsui Asset Management kıdemli fon yöneticisi Jun Fukashiro, "Piyasa BOJ'un yüksek faizlere olan toleransını test ediyor, ancak banka faizlerin yükselmesine izin vererek piyasaya gerçekten meydan okuyabilir," dedi ve "BOJ'un faizlerin sıfır seviyesinin üzerine çıkmasına izin vermesinin sebebi, ihtiyaç duyduğunda, bunu durdurabilecek silahının olması" şeklinde görüş bildirdi.