Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD enflasyon verisi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz beklentilerinin şekillenmesine yardımcı olabilecek konuşması öncesi önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında zayıflarken, ABD Hazine tahvilleri hafifçe değer kazandı ve Asya hisse senetleri dalgalı bir seyir izledi.

Euro son dokuz günde ilk kez güç kazanırken, ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi dokuz ayın en yüksek seviyesinden geri çekildi. Avustralya ve Yeni Zelanda ülke tahvilleri, gösterge ABD Hazine tahvilindeki yükselişin ardından, ABD seçimlerini takiben görülen küresel tahvillerdeki satış dalgası sonrası önceki seanstaki toparlanmasını sürdürdü. Japonya'da Topix Endeksi boğa piyasasına girmeye oldukça yaklaşırken, Çin hisse senetleri düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Ham petrol, ABD petrol stoklarındaki yükseliş ve OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasına ilişkin kuşkulardan dolayı geriledi.

Yellen, 8 Kasım'daki seçimlerde Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesinden bu yana ilk kez Kongre'de konuşacak. Trump'ın beklenmedik bir şekilde başkanlığa seçilmesi, mali teşvikleri artırmaya ilişkin vaatlerinden dolayı, Fed'in faiz artırımlarını hızlandırabileceği spekülasyonunu güçlendirdi. Vadeli işlem verilerine göre, Fed'in Aralık ayındaki toplantıda faiz artırımına gitmesi neredeyse kesin gibi ve faiz artırımlarının devam edebileceğine ilişkin beklentiler, geçen haftanın başından itibaren, küresel tahvil piyasalarında güçlü satışları tetikledi ve doların güçlenmesine neden oldu.

Sydney'de Rivkin Securities küresel yatırım analisti James Woods, "Aralık ayında faiz artırımı neredeyse garanti," dedi ve "Asıl önemli olan, gelecekteki faiz artırımı projeksiyonlarında herhangi bir değişikliğin olup olmayacağı" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Tokyo saati ile 11:10'da yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu.