Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere’nin kamu maliyesinde görülen bozulma nedeniyle gelecek 5 yıllık dönemde ülke bütçesinde yaklaşık 100 milyar sterlinlik açığın oluşabileceği belirtildi.

İngiliz Financial Times gazetesi, gelecek hafta İngiltere’nin güz dönemi bütçe düzenlemelerini duyurması beklenen Maliye Bakanı Philip Hammond’ın, 2011'den bu yana en olumsuz mali tabloyu açıklamaya hazırlandığını öne sürdü.

Gazetenin analizinde, İngiltere’nin kamu maliyesinde görülen bozulma nedeniyle gelecek 5 yıllık dönemde ülke bütçesinde yaklaşık 100 milyar sterlinlik açığın oluşabileceği belirtildi.

İngiltere’nin 23 Haziran’da yapılan AB referandumunda birlikten ayrılık kararı almasının ardından düşük ekonomik büyüme beklentisi nedeniyle ülkenin vergi gelirlerinin azalması öngörülüyor. Bu doğrultuda İngiltere Maliye Bakanı Hammond’ın, gelecek döneme ilişkin bütçe düzenlemelerinde ek borçlanmaya gitmesi bekleniyor.

İngiltere’de 6 yıl boyunca Maliye Bakanlığı yapan ve AB referandumu sonrasında kurulan Muhafazakar Parti hükümetinde kabinede yer verilmeyen George Osborne, 2019-2020'de ülkede bütçe fazlası verilmesini planlıyordu. Londra merkezli ekonomistler ise AB referandumu sonrasında artık 2020'de bütçenin fazla vermesinin mümkün olmadığını, kamu borcunun giderek artmasının beklendiğini kaydediyor.

Londra merkezli Mali Araştırmalar Enstitüsü’nün tahminlerine göre, İngiltere’de AB referandumu sonucuyla bozulan kamu maliyesi nedeniyle 2019-2020 dönemine kadar yıllık ek kamu borçlanma ihtiyacı 30 milyar sterlini bulabilir.

AB referandumu öncesinde İngiltere Hazine Bakanlığı’nın projeksiyonlarına göre ise Brexit kararının ülke bütçesine yıllık maliyeti yaklaşık 36 milyar sterlin olabilir.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), bu ayın başında yaptığı açıklamada, 2017 için yüzde 0,8 oranında olan büyüme beklentisinin yüzde 1,4 seviyesine yükseltildiğini belirtirken, İngiltere Merkez Bankası da 2018 yılı için yüzde 1,8 olan büyüme tahminini yüzde 1,5’e çekmişti. Banka, 2019 yılında ise büyümenin yüzde 1,6 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.

AA