Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uzmanlar Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının ardından faiz artışının Aralık'ta olup olmayacağına dair beklentilerini anlattı.

GCM Menkul Değerler Araştırma Müdürü Dr. Tuğberk Çitilci Bloomberg HT'ye Janet Yellen'in yayımlanan metninde tonlamasının şahine yakın olduğunu söyledi.

Çitilci, "Yellen'ın en büyük vurgusu istihdam piyasası..Büyüme, enflasyon ve istihdam tarafında Fed'in elini en çok destekleyen istihdam piyasası. Bugünkü işsizlik verisi de istihdamında toparlanmanın net şekilde devam ettiğini gösteriyor. Dolayısıyla piyasalarda Aralık'ta 25 baz puan artırım beklentisi devrede, dolar da buna bağlı olarak değer kazanıyor." dedi.

Bundan sonra istihdam verilerinin önemli olacağını belirten Çitilci, "14 Aralık'taki Fed toplantısından önce istihdamda toparlanma olur, İngiltere mahkemesinin Brexit'e dair kararlarında Fed'i engelleyecek risk unsuru olmazsa faiz artışına daha çok yaklaşıldığı söylenebilir." yorumunu yaptı.

Çitilci kurda 3.35 - 3.37 bandının takip edileceğini söyledi.

"'GÖRECE' YAKIN ZAMAN ARALIK"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan da "Fed için 'görece' yakın zamanın Aralık olarak göründüğünü söyledi.

Erkan şu değerlendirmeyi yaptı,

Fed Başkanı Janet Yellen’in Senato Ekonomi Komitesi sunumunun metni gösteriyor ki; Fed faiz artırım projeksiyonlarından geri adım atmış değil. Seçim sonuçlarını yorumlamaktan kaçınan Yellen, ekonomide son dönemdeki gelişmeler ışığında faiz artırımının “görece” yakın bir zamanda geleceğine işaret etti ve bu görece yakın zaman bizde 14 Aralık Fed toplantısı olacak.

Enflasyonun genel trendi son birkaç veride nispeten iyiye döndü. Buna son açıklanan verilerde tüketim ve harcama kalemlerinin katkısını eklediğimizde gelinen nokta, hedeflere doğrıu yol alan bir enflasyon olduğunu gösteriyor. Hali hazırda TÜFE bugün açıklanan son veriyle %1,6, PCE %1,2’de, çekirdek PCE %1,7’de. Fed’in nihai hedefinin %2 olduğunu ve enflasyondaki iyileşmenin FOMC politika metnine girdiğini düşünecek olursak; bu gidişle Aralık’ta faiz artar.

"DOLAR POZİTİF"

Ak Yatırım ise yolladığı notta "Konuşma metni ana hatlarıyla “nötr” olarak değerlendirilebilir. Ancak güvercin açıklama bekleyen piyasa mevcut metni yeterince “güvercin” olarak fiyatlamıyor. Algı dolar pozitif olarak değerlendirilebilir." değerlendirmesine yer verdi.

Fed Başkanı Yellen'in yapacağı sunumun konuşma metninde 'göreceli yakın' bir tarihte Fed'in faiz artışının uygun olabileceği ifade edildi.