Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL , Fed Başkanı Janet Yellen'ın parlamentoda yaptığı konuşmada ABD ekonomisinin iyileşmeye devam etmesi ile birlikte, Fed'in faiz artırımına yakın olduğunu kaydetmesinin ardından rekorlarına devam etti.

Perşembe günü 3.37 seviyesinden kapanan dolar/TL, 3.40'ı da aşarak rekor tazeledi. Euro/TL ise 3.60'ı aştı. Başbakan Binali Yıldırım'ın  bugünkü Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında dolar kuru dahil olmak üzere değerlendirmelerin yapılacağını, ekonomiyle ilgili alınması gereken kararların alınacağını açıklamasıyla kur 3.36'nın altına kadar çekildi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın da katıldığı Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamalar yakından izlenecek.



YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

Meksa FX Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt Bloomberg HT'ye kurda 3.40'ın izleneceğini, bu seviyenin de kırılmasıyla 3.43'e kadar yükseliş olabileceğini söyledi.

Kurdaki artışın nedenlerine değinen Ümüt, "Fed Başkan Yellen'ın dün güçlü şahin tonda konuşması, ABD'de haftalık işsizlik maaş başvurularının 40 yılın en düşük seviyesine inmesi, manşet enflasyonda toparlanmayla enflasyon beklentilerinin yükselmesi Fed'in beklenenden daha hızlı faiz adımı atmasını gündeme getirmiş durumda.

Dolar endeksinde 101'in üzerinde fiyatlama olduğunu görüyoruz. Bu da doları yukarı itiyor. Bizim yurtiçine mahsus sıkıntılarımız da var. Avrupa ile siyasi sürtüşmeler, başkanlık sistemine dair belirsizlikler de kırılganlık yaratıyor.

Piyasanın gözü ilk etapta 3.40'ta olacaktır bu seviye aşılınca 3.43'e kadar yükseliş olabilir." diye konuştu.

Ümüt, Merkez Bankası'ndan faiz adımı beklemese de sözlü yönlendirme gelebileceğini söyledi.