Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:55'te güncellendi)

Küresel tahviller haftanın son işlem gününde düşerek 26 yıldan uzun bir sürenin en sert iki haftalık kayıplarını genişletti. Dolar, önemli para birimlerinin tamamı karşısında değer kazanarak, yen karşısında 15 yılın üzerinde bir sürenin en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. ABD Doları'nın baskısı emtiadan metal ve petrol fiyatlarına hissedilirken, Asya merkez bankalarının paralarını korumak için adım atmaları gerekti.

Neredeyse iki hafta önce gerçekleştirilen ve Donald Trump'ın zaferiyle sonuçlanan ABD seçimleri ile Fed'in faiz artırımına daha önce beklenenden daha hızlı gideceği beklentileri Cuma günü finansal piyasalarda fiyatlanmaya devam etti. Fed Başkanı Janet Yellen, başkanlık seçimlerinin ardından Perşembe günü gerçekleştirdiği ilk konuşmasında, kanun yapıcılara merkez bankasının faiz artırımına yakın olduğunu ifade etti. Trump yönetiminin kamu teşviğini artıracağı yönündeki spekülasyon şimdiden 2017 yılına ilişkin faiz artırımı beklentilerini destekliyor.

Londra'da Banco Santander SA Döviz stratejisi birim yöneticisi Stuart Bennett, “Dolar yükselişte. ABD'de enflasyonun yükseleceği şimdilik hala bir varsayım. Yellen'ın dünkü yorumları büyük bir ihtimalle doları destekledi” dedi.

Döviz

Doların 10 önemli para karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Londra saatiyle 11:03'te yüzde 0.2 tırmanarak, bu haftaki kazan.larını yüzde 1.6'ya taşıdı. Dolar, yen karşısında yüzde 0.3 tırmanarak 110.47 seviyesinden işlem görürken, geçtiğimiz iki hafta içerisinde yüzde 7.1 yükseldi. ABD Doları, euro karşısında ardı ardına 10. günde de yükselerek yüzde 0.1 değer kazandı ve 1.0618 seviyesine tırmandı.

Tahviller

Küresel tahvillerdeki satış dalgası Cuma günü derinleşti. ABD, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesi hazine tahvillerinin faizleri yükseldi. Bloomberg Barclays Küresel Endeksi, 4 Kasım'dan bu yana Perşembe gününe kadar yüzde 4 düşerek 1990 yılından beri görülen en sert iki haftalık kaybını gerçekleştirdi.

Hisse senetleri

Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.3 gerileyerek, yüzde 0.6'lık haftalık kazancını azalttı. Emtia fiyatlarıyla birlikte düşen madencilik hisseleri, Avrupa hisse senetlerinin kayıplarına öncülük etti.

Tokyo'da otomobil üreticileri, yüzde 0.4 yükselen Topix Endeksi'nin kazançlarına öncülük etti. Nikkei 225 Endeksi, Ocak ayından bu yana görülen en yüksek seviyesinden kapattı.

Emtia

Altın, yüzde 1.1 ekside 1,202.96 dolar seviyesine gerileyerek, beş aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesini gördü. Trump politikalarının ekonomiyi canlandırabileceği ve faizlerin yükselmesine neden olabileceğine yönelik beklentiler, değerli metalin kayıplarında etkili oldu.

New York'ta işlem gören petrol vadeli kontratları, güçlü doların etkisiyle, yüzde 0.2 değer kaybetti.

(14:55'te güncellendi)