Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

İngiltere, İran'ın ağır su stokunun nükleer anlaşmada öngörülen sınırı aşmasına ilişkin olarak, anlaşma çerçevesinde tüm taahhütlerine kesin surette bağlılık göstermesi için İran'a çağrıda bulundu.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorusu üzerine İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

Açıklamada, İran ile sağlanan önemli anlaşmanın dünyayı daha güvenli bir yer haline getirdiği vurgulanarak, "Ancak, anlaşma çerçevesinde İran'ın tüm taahhütlerine kesin surette bağlılık göstermesi gerekli. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA), İran'ın ağır su stokuyla ilgili gerekli önemleri aldığına dair açıklamasını duymayı bekliyoruz. Britanya, söz konusu anlaşmanın uygulanması ve başarılı olmasına devam edilmesi kapsamında uluslararası ortaklarla yakından çalışmayı sürdürecek." değerlendirmesinde bulunuldu.

UAEA'nın dünkü açıklamasında, "Nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana İran, ikinci kez ağır su envanterini 130 tonun üzerine çıkardı." ifadeleri yer almıştı.

Nükleer anlaşmaya göre İran, ağır su stokunu 130 tonun altında tutmak zorunda ve aşımı halinde ülke dışına çıkarmakla yükümlü.

AA