Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fransa'da gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için merkez sağ adayının belirleneceği ön seçime katılacak 7 siyasetçi, 20 Kasım'daki ilk tur öncesi televizyonda son kez kozlarını paylaştı.

"France 2" kanalında canlı yayınlanan tartışmaya, Suriye kriziyle ilgili açıklamalar damgasını vurdu.

İlk turda en fazla şans tanınan adaylardan eski Başbakan Alain Juppe, Suriye'de Esed rejimi iktidarda olduğu müddetçe bu ülkeden barışın mümkün olmayacağını savundu.

Yine eski Başbakan François Fillon ise Esed rejiminin arkasında hala halk desteği olduğunu ve bölgede Suudi Arabistan'ın İran'dan daha fazla tehlikeli yayılmacı politikalar izlediğini öne sürdü.

Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Esed konusunda Juppe ile aynı fikirde olduğunu bildirdi.

Sarkozy, "250 bin sivilin katili olan Esed ile Suriye'de bir çözüme ulaşılamaz." dedi.

Suriye krizinin daha fazla derinleşmesinin Avrupa'ya gelen sığınmacı sayısını artıracağını anlatan Sarkozy, "Bu sorunu ABD olmadan çözemeyiz. Şu anda iyi haber; ABD ve Rusya çok büyük olumsuz etki yapan soğuk savaş ortamından çıkarak soruna çözüm arıyorlar." ifadelerini kullandı.

Ön seçim yarışının iddialı isimlerinden Juppe ve Sarkozy, bir soru üzerine verdikleri yanıtta daha önce kamuoyunda sık sık tekrarladıkları gibi Türkiye'nin Avrupa Birliğine üye olamayacağı görüşünü dile getirdi.

Merkez sağ adaylığı için kamuoyu araştırmaları

Fransa'daki son kamuoyu araştırmaları, Juppe'nin adaylık yarışında Sarkozy'ye göre daha şanslı olduğunu ortaya koyuyor. Diğer aday adayları eski başbakanlar François Fillon, Bruno Le Maire ve Jean François Cope, eski Paris Belediye Başkan adayı Nathalie Kosciusko-Morizet ile Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Jean-Frederic Poisson'a bu yarışta fazla şans tanınmıyor.

Merkez sağda adaylıkla ilgili ön seçimler, 20 ve 27 Kasım'da gerçekleştirilecek. Fransa'da cumhurbaşkanı seçimi, 23 Nisan ve 7 Mayıs 2017 tarihlerinde iki turlu olacak.

AA