Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Temsilcisi Massimo D’Eufemia, Türklerin ekonomik olarak yeni fikirler ve güzel yetenekleri bulunduğunu, ülkedeki KOBİ ve dinamizmin farkında olduklarını belirtti.

TÜRKONFED 20. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi kapsamından düzenlenen "Global oyuncu olarak aile şirketleri" paneli ile Türkiye’deki aile şirketlerinin bugünü ve geleceği masaya yatırıldı.

TÜRKONFED'den yapılan yazılı açıklamaya göre, panelde konuşan D’Eufemia, aile şirketlerinin geleceğini yaratmanın önemine işaret ederek AB Yatırım Bankasını temsil eden tek kişi olarak Türkiye’de uzun vadeli yatırımlar için var olduklarını bildirdi.

Türklerin ekonomik olarak yeni fikirler ve güzel yetenekleri olduğunu vurgulayan D’Eufemia, ülkedeki KOBİ ve dinamizmin farkında olduklarını da belirtti. Avrupa’da da KOBİ ve aile şirketlerinin önemine değinen D’Eufemia, "Türk KOBİ’lerine 900 milyon avrodan daha fazla yatırım desteği sağladık. 4 binin üzerinde KOBİ’ye destek olduk. Bu desteklerin büyük bir kısmı aile şirketleriydi. Bu sebeple aile şirketlerinin ciddi bir yatırım bankasıyız." ifadesini kullandı.

Panele katılan Londra Borsası Elite programı İcra Kurulu Başkanı Peyrano ise İtalya’da şirketlerin yüzde 90’ının aile şirketi olduğunu, aile şirketlerinin sermaye problemlerine çözüm üretmek için çalıştıklarını açıkladı.

23 ülkeden 500 şirkete destek olduklarını ifade eden Peyrano, "Birçok ülkeye yayılıyoruz. Aile şirketleri nereye giderse gitsin zorluklar yaşıyor. Normal şirketlere göre daha zor şartlarda oluyorlar. Büyük şirketler bizim piyasamızda karar almada çok daha kurumsallaşmış oluyorlar. Avrupa’da 23 milyon KOBİ var." bilgisini verdi.

Peyrano, Avrupa’da 23 milyon işsiz olduğunu aktararak, "Her KOBİ’nin bir kişiyi işe aldığını düşünün, böyle bir şey olursa bu ülkelerin hiçbirinde işsizlik kalmaz." görüşünü paylaştı.

"Türk ekonomisinde kadınlar itici güç"

İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci ise Türk ekonomisinde kadınların itici güç olduğunu belirtti. İş dünyasında özellikle yönetim kademesinde kadınları aktif gördüğünü dile getiren İnci, "2008 krizinden sonra kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması çokça desteklenmeye başlandı. 2008 krizinde aile şirketleri krizden daha iyi toparlandı. Çünkü aile şirketlerinde dayanışma var. Türk kültüründe kadın toparlayıcıdır, adildir ve eşit dağıtır. Aile işletmeleri ve küçük işletmeler Türk ekonomisinin temelidir. Umarım bu güçlükler hep beraber birlik göstererek aşılacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Feyhan Yaşar da ticarette takım olmayan hiçbir şeyin başarılı olamayacağını, aile şirketlerinde aile fertlerinin şirket çalışanları ile takım olması gerektiğini belirtti.

Her aile şirketinin bir misyonu olduğunu kaydeden Yaşar, "Çalışanların profesyonel olduğu gibi aile bireylerinin de profesyonel olması lazım. Şirket içinde herkesin konuşması ve söz hakkı olması gerekir. Bilgilere rakamlara sahip olarak görmesi lazım. Küçük şirketlerin büyüdükçe lider konulara sahip olacağını düşünüyorum. Ticari başarı olması lazım. Finansal rakamlar ve uluslararası strateji çok önemli noktalardır. Bu olduğu takdirde, aile şirketleri ekonomimizin en güçlü halkası olacaktır." ifadesine yer verdi.

AA