Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:40'da güncellendi)

Petrol, OPEC'in arz kısıntısı konusunda anlaşmaya varacağına ilişkin iyimserlikle birlikte sıçrama yaparken, metaller, doların euro karşısında en uzun yükseliş dönemini sonlandırması ile birlikte, geçen haftaki kayıplarının ardından yukarı yönde hareket etti.

Bloomberg Emtia Endeksi, yaklaşık bir aydır ilk kez üst üste iki gün yukarı yönde hareket etti. OPEC'in gelecek hafta Viyana'da gerçekleştireceği toplantı öncesi, İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, İranlı Shana haber ajasında yayınlanan yorumlarına göre, OPEC üyelerinin anlaşma ihtimalinin "hayli yüksek" olduğunu söyledi. Nikel, bakır ve çinko ralliye dahil olurken, yükselen madencilik ve enerji üreticilerinin gücü Avrupa hisselerini yukarı yönde hareket ettirmeye yetmedi. Dolar euro karşısında 10 günde ilk kez değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve böylece bu kağıdın faizinin Avrupa tahvillerinin faizlerine primi daraldı.

OPEC toplantısının yaklaşması ve ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın harcama planlarının inşaat sektörünün görünümünü iyileştirmesi ile birlikte, emtia fiyatları yatırımcıların dikkatlerini çekiyor. Para yöneticileri, üreticler ve tüketiciler, Batı Teksas perolünde (WTI) son dokuz yılın en hacimli uzun pozisyonlarını tutarken, bakırdaki net uzun pozisyon sayısı rekor zirveye tırmandı. Bu alımlar diğer metallere de sıçradı ve Asya seansındaki kazançların genişlemesine neden oldu.

Zürih'te UBS Group AG analisti Giovanni Staunovo, "Piyasa oyuncuları daha yüksek fiyatlar için kendilerini pozisyonluyor ve petrol, anlaşma olursa, varil başına 50-55 dolarda bandında olacak" dedi.

Emtia

Bloomberg Emtia Endeksi, New York saatiyle 07:46'da yüzde 1.3 artarak, 24 Ekim'den bu yana ilk kez iki günlük yükselişine hazırlandı. WTI petrolün varil fiyatı, Cuma günü yüzde 0.6 yükselmesinin ardından, yüzde 2.1 artarak 47.89 dolardan işlem gördü.

Petrol geçtiğimiz hafta yaklaşık iki ayın dip seviyesine gerilemesinin ardından, OPEC üyelerinin petrol anlaşmasını sonuca vardırmak üzere 30 Kasım toplantısı öncesinde diplomatik çabaları devam ettirmesiyle birlikte, yükseldi.

Ed Morse ve Daoyuan Zhou'nın da aralarında bulunduğu Citigroup analistlerinin bir notunda, “OPEC toplantısının yakınlaşması, petrol fiyatlarının kısa vadeli seyrinde önemli bir unsur olabilir. Toplantının ardından gelecek aylarda, üye ülkeler anlaşmadan sapabilir ve buda fiyatlar üzerinde aşağı yönlğ baskı oluşturur” ifadesi yer aldı.

Para birimleri

Euro, yüzde 5 gerilediği 10 günlük düşüşünün ardından, yüzde 0.3 yükselerek 1.0622 seviyesinden işlem gördü. Yen, dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek, önceki iki işlem gününde kaydettiği yüzde 1.7'lik kayıplarını artırdı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.2 gerilemesiyle, dört günden bu yana ilk kez düştü.

Güney Afrika Randı, yüzde 1.5 yükselerek, önemli paralar arasındaki kazançlara öncülük etti. Meksika Pesosu yüzde 0.7 değer kazandı ve Brezilya Reali yüzde 0 .7 arttı.

Gelişen piyasalarda, Rus Rublesi petroldeki yükselişe paralel olarak yüzde 0.6 değer kazandı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, dört haftalık düşüşünün ardından yüzde 0.3 yükseldi.

(16:40'da güncellendi)