Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan (EKK) "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) fiyat istikrarı için tedbirler alacak" mesajının çıktığını hatırlatarak, bu anlamda Para Politikası Kurulu'nun (PPK) doların yönü açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Haftanın önemli gelişmelerini ve beklentilerini değerlendiren Çekçen, geçen hafta ABD tarafında olumlu gelen kritik verilerin ve ABD Merkez Bankası (Fed) bölgesel başkanlarının yaptığı faiz artırım yönündeki açıklamaların, küresel piyasalarda dolar "rallisini" hızlandırdığını dile getirdi.

Fed'in faiz artırım olasılığının çok yükseldiği ve bunu devreye sokacağı kritik Fed toplantısına 1 aydan az bir süre kaldığını anımsatan Çekçen, şunları kaydetti:

"Doların önemli para birimlerine karşı değerini yansıtan dolar endeksi 101,00 seviyesini aşarak 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Artan risk iştahının yanında doların yükselişiyle beraber altın 1.200 seviyelerine gerileyerek son 6 ayın dibini gördü. Aynı şekilde avro/dolar paritesi de 1,06 seviyesinin altına gerileyerek son 1 yılın dibine geldi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise satış dalgası sürerken, içeride Dolar/TL 3,40 teknik seviyesini test etti ve buralardan gevşedi.

Rakamların verdiği mesaja bakılırsa, Fed'in faiz artırımına hazırlandığı bir ortamda küresel piyasalarda bir dolara yöneliş olduğunu görüyoruz. Bu hareketin ana sebebi elbette Fed'in faiz artırımına hazırlanması, yani doların maliyetini artırıcı bir adım atmaya hazırlanması şeklinde gösterilebilir. Fakat bu kadar hızlı ve sert bir hareketin arkasında Trump etkisini eklemek gerekiyor. Çünkü Fed'in aralık ayındaki faiz artırımına gitmesinden çok piyasa, 2017 yılı Fed politikalarını da merak ediyor. Yeni başkan Trump sonrası daha sıkı para politikasının uygulanacağı ve faiz artırımının daha hızlı olabileceği beklentisi de piyasaların konuştuğu konulardan biri. Dolayısıyla bu sert fiyatlamada Fed ve Trump etkisi beraber düşünülmelidir."

"TCMB beklentisi dolar/TL'de yükselişleri sınırlandırabilir"

Çekçen, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan (EKK) "TCMB fiyat istikrarı için tedbirler alacak" şeklinde kritik bir mesaj çıktığını anımsatarak, bu mesaj sonrası Perşembe günü gerçekleşecek kasım ayı TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının daha önemli hale geldiğini vurguladı. Çekçen, şu ifadeleri kullandı:

"Reuters'ın anketine katılan ekonomistlerin yarısı da sadeleşme adımını tamamlamak adına politika faizinde 25 baz puanlık 'teknik' bir artış yapılacağını öngörüyor. TCMB'nin önlem alacağı hatta faiz artırımında bulunacağı beklentisi dolar/TL tarafında yükselişleri sınırlandırabilir. Piyasalar yeni haftaya sakin başlarken kur tarafında kritik 3,40 direncini takip edebiliriz. Bu seviye aşılmadığı sürece piyasalar TCMB'nin atacağı adımı görmek isteyeceğinden kurda destek seviyelerine kadar gündeme gelebilir. 3,3560 desteği altında gerçekleşebilecek kapanışlarda geri çekilmeler 3,3300 seviyelerini ön plana çıkarabilir.

Hafta sonu Doha'da gerçekleşen ve 14 petrol ülkesinin katıldığı toplantı sonrası açıklama yapan İran Petrol Bakanı Bijan Zangeneh, 30 Kasım'daki resmi OPEC görüşmesinde anlaşma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Cumartesi geçen bu haber sonrası petrol yeni haftaya yükselişle başladı. Özellikle İran ve Irak gibi ülkelerin anlaşmaya yakın olmamasından dolayı, bu taraftan gelen her ılımlı açıklamayı piyasalar dikkate alıyor. Dolayısıyla bu hafta petrol tarafında toparlanma devam edebilir ve bu da küresel endeksleri yukarı yönlü destekleyebilir. Kaldı ki Asya tarafında Çin ve Japonya Borsasının yeni haftaya alıcılı başladığını görüyoruz."

 

AA