Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS'de soruların sızdırılmasına ilişkin 67'si tutuklu 100 kişi hakkında açtığı dördüncü davanın bugünkü celsesi tamamlandı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlamasıyla yargılanan tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada, önceki celselerde savunma vermeyen sanıkların savunmaları alındı.

Sanıklardan Ayşe Arpacı, 2008'de Mimar Sinan Üniversitesi Matematik bölümünden mezun olduğunu, TRT'de yapım yayın elemanı olarak çalıştığını belirtti. Arpacı, atamasının ÖSYM tarafından yapılmadığını kaydederek, devleti zarara uğratmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Arpacı, kendisi hakkındaki kopya iddialarının doğru olmadığını ileri sürerek, "Doğum yaptıktan iki gün sonra sınavın iptal edildiği açıklandı. Tekrarlanan sınava girmeyebilirdim çünkü sınav tarihinde bebeğim henüz 40 günlüktü ve bakıma muhtaçtı. Doğum sonrasında psikolojik ve fizyolojik sebeplerle sınava girmeyi bırakın ev işlerini dahi yapamıyordum." diye konuştu.

Ayşe Arpacı, FETÖ'nün dershanelerine ya da okullarına gitmediğini, Bank Asya'da hesabı olmadığını, kimseye bağış ya da himmet vermediğini öne sürerek beraatını talep etti.

Sanık Esra Tezel, başarılı bir öğrencilik dönemi geçirdiğini ve 1999 yılındaki üniversite giriş sınavında Kütahya'da ikinci olduğunu anlattı. Tezel, başörtüsü kullandığı için mezun olduğu dönemde kamuya atanma şansı olmadığından özel kurumlarda çalıştığını kaydederek, çalıştığı kurumların o dönemde gayrıresmi bir yapıda olmadığını savundu.

Tezel, KPSS sorularını önceden aldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, "Terör örgütü üyeliği ve zincirleme suç işlemek suçlamalarını kabul etmiyorum. Kesin bir dille ifade etmek isterim ki sınavdan önce kesinlikle soruları görmedim. Böyle bir teşebbüste bulunmama gerek yok. Bundan önce girdiğim sınavlarda başarılı olduğum ortadadır. Tekrar edilen sınavda puanımın düşmesi insani sebeplerledir." savunmasını yaptı.


- "Tekrar sınavına girmeye gerek görmedim"

Sanıklardan Mustafa Doğan ise Marmara Üniversitesi Matematik Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra çeşitli özel okul ve dershanelerde çalıştığını söyledi. Çalıştığı kurumların o dönemde devletin izniyle çalışabilen özel kurumlar olduğunu aktaran Doğan, örgütsel bir faaliyette bulunmadığını iddia etti.

İptal edilen 10 Temmuz 2010'da yapılan sınavdaki başarısına rağmen tekrar edilen sınava girmediği hatırlatılan Doğan, "Bir kurumla anlaşma sağladığım için sınava girmeye gerek görmedim." savunmasını yaptı.

İddianamede kendisi hakkında suç içeriği olan somut verilerin olmadığını savunan Doğan, KPSS ile bir yere atanmadığını söyleyerek beraatını istedi.

Tutuklu gazeteci Mehmet Baransu'nun yengesi sanık Aygün Baransu da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile yaptığı savunmasında, 2002 yılında Osmangazi Üniversitesi Kimya bölümü mezunu olduğunu ardından özel kurumlarda öğretmenlik yaptığını kaydetti. Hakkındaki suçlamaları reddeden Baransu, hayatının hiçbir döneminde suç örgütleriyle bağının olmadığını iddia etti.

İptal edilen 2010 KPSS'de 120 soruyu doğru cevapladığını aktaran Baransu, tekrar sınavına girmeme sebebini ise sağlık problemleri olarak gösterdi. Baransu, soruları önceden gördüğü suçlamasına karşılık, "Sınav sorularını sınav öncesinde temin etmem söz konusu değildir." dedi.

Baransu, FETÖ üyeliği suçlaması hakkında ise "37 yıllık hayatımın hiçbir döneminde hiçbir terör örgütüyle bağlantım olmadı. Vatanıma, devletime ve milletime bağlı bir birey olarak bu suçlamaları kabul etmem mümkün değildir." diyerek beraatını talep etti.

Duruşmada savunmasını yapan diğer sanıklar da suçlamaları reddederek beraatlarını istedi. Duruşmaya yarın devam edilecek.

- İddianame

10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS sorularının sınavdan önce ele geçirilerek sanıklara dağıtıldığının belirtildiği iddianamede, sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğuna, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilerek, profilleri, iş yerleri, aralarındaki mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde, sanıkların FETÖ/PDY içinde yer aldıkları kaydedildi.

Fetullah Gülen'in, örgüt mensuplarına yurt dışından medya üzerinden talimat verdiği ifade edilen iddianamede, Gülen'in, devlete sızmayı esas alan bir konuşması hatırlatılarak, şu bilgilere yer verildi:

"Gülen'in, geçmiş yıllardaki konuşma kayıtlarında, devletin yasama, yürütme ve yargı erklerinin ele geçirilmesine ilişkin talimatlar verildiği, örgütün gerçek amacına ulaşmak maksadıyla ve örgüte bağlı kadroları kamu kurumlarına yerleştirmek suretiyle devleti ele geçirmeyi hedeflediği görülmektedir."

- Tekrarlanan sınavla devlet, 9 milyon 111 bin lira zarara uğradı

İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilerek yeniden yapılmasıyla devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğradığı belirtilerek, YÖK Denetleme Kurulunun, Genel Yetenek sorularının da sızdırıldığı raporuna rağmen, bu alanın iptal edilmemesiyle sayıları kesin bilinmemekle beraber binlerce kişinin haksız şekilde devlet memuru olduğu da yer aldı.

Sanıklar, "FETÖ/PDY üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılanıyor.

AA