Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel fonlar, gelişen Asya piyasaları hisse senedi ve tahvillerinde 11 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki sürpriz zaferinin hazine tahvillerinde yüksek faizi tetiklemesi ve doların Trump'ın mali planının etkisiyle yükselmesi, gelişen piyasalardaki çıkışlarda etkili oldu.

Bloomberg hesaplamalarına göre Hindistan 2.9 milyar dolarlık çıkışla en büyük darbeyi alırken, Tayland 2.8 milyar dolar ile ikinci sıraya yerleşti.

9-18 Kasım tarihleri arasında bu ülkelerdeki sermaye çıkışı, 2016 yılında gelen toplam yabancı sermayenin 56.1 milyar dolara gerilemesinde etkili oldu.

Dolar Endeksi, aynı dönem içerisinde yüzde 3.4 yükselirken Güney Kore Wonu yüzde 4.3 değer kaybetti. Hint Rupisi yaklaşık yüzde 2.6 geriledi. Meksika Pesosu ise yüzde 2.5 düştü.

Mizuho Bank gelişen piyasalar traderı Masakatsu Fukaya, “Gelişen piyasalardan fon çıkışları muhtemelen bir süre daha devam edecek ve sonra yatırımcılar Trump'ın mali teşvik ve korumaci ticaret politikaları gibi seçimden önce sözünü ettiği politikaları gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine bakacak.” dedi.