Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçen hafta Fed'in faiz artırımına yakın olduğunu açıklamasıyla rekor kıran kur, 3.35 - 3.7 aralığında dalgalanıyor.

Dün de 3.38'i aşan Dolar/TL Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) toplanacağı haberiyle 3.36'nın altına kadar gerilemişti. Bugün EKK'nın Başbakan Binali Yıldırım'ın programı nedeniyle iptal edildiği açıklandı.

Kur saat 09:46 itibariyle 3.3731 seviyesine yükselirken daha sonra 3.35- 3.36 seviyelerinde dalgalandı.

"DÜNYA EKONOMİSİNDE DALGALANMA DEVAM EDECEK"

Başbakan Yıldırım ekonomideki gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın tedbir alacağına değinirken, 'Endişeye gerek yok, Türkiye ekonomisi birçok ülkenin ekonomisinden daha sağlam temellere oturuyor' dedi.

Dünyada özellikle Amerikan seçimlerinde Trump'un seçimleri kazanmasıyla birlikte bir dalgalanma başladığını söyleyen Yıldırım; doların bütün para birimlerine karşı değer kazanmaya başladığını belirtti.

Yıldırım, "Türkiye de bundan etkilendi...Mesele budur. Ancak biz 7 gün 24 saat bütün dış gelişmeleri, içerideki olayları takip ederek gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu bir müddet daha dünyadaki ekonomi ile ilgili dalgalanma devam edecek. Özellikle kurlardaki dalgalanmalar beklenebilir. Türkiye bakımından alınması gereken tedbirler var. Bu tedbirleri iki başlıkta değerlendirmek mümkün. Bir tanesi Merkez Bankası'nın alacağı tedbirler. Mutlaka merkez bankası kendi iradesiyle bu gelişmelere karşı biz tedbiri vardır ve bunun devreye sokacaktır. Diğer bir tedbir hükümet olarak bizim yaptığımız, yapacağımız işler." diye konuştu.

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA

Piyasada gözler TCMB'nin Perşembe günkü toplantısına çevrilmiş durumda. Merkez Bankası'nın ne yönde adım atacağına dair farklı görüşler mevcut.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu Bloomberg HT'ye son Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısından sonra haftalık repo faizinde 25 baz puanlık bir artış beklediklerini kaydetti. Kömürcüoğlu "25 baz puanlık artışın piyasa üzerinde uzun soluklu olumlu bir etkisi olmaz. Hem faiz artışının miktarı, hem de toplantıdaki mesajları önemli olacak" dedi.

Bugün açıklanan veriye göre Türkiye'de Tüketici Güven Endeksi Kasım ayında Temmuz'dan beri en düşük seviyeye geriledi.

Bugün ABD'de ise 2. el konut satış verisi öne çıkıyor.