Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank stratejisti Piotr Matys, "TCMB, zayıflayan Türk lirasını desteklemek için faiz artırma ihtimalini ciddi biçimde değerlendirmek zorunda kalabilir. Türk lirasındaki sert düşüş sadece enflasyon üzerinde risk oluşturmuyor, hanehalkı ve şirketlerin güvenini de zedeliyor" dedi.

Matys, Türk lirasının ABD doları karşısında rekor düşük seviyelere gerilemesiyle enflasyonist baskıların tekrar gündeme gelebileceğini, Türk lirasının daha fazla zayıflamasına izin vermenin hanehalkı ve şirketlerin güvenini zedeleyebileceğini ve bu durumun Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini kaydetti.

Türk lirasındaki sert düşüşün finansal istikrar üzerinde de risk oluşturduğunu belirten Matys, TL'nin istikrara kavuşturulmasının hayati öneme sahip olduğunu ve bu nedenle 24 Kasım'daki toplantıda PPK'nın 1 haftalık repo faizini 25 baz puan artıracağını tahmin ettiğini söyledi.

Matys, 1 haftalık repo faizinin 25 baz puan artırılarak yüzde 7.75'e çekilmesini beklerken, gecelik borç verme faizinin yüzde 8.25, borç alma faizinin ise yüzde 7.25'te sabit tutulacağını tahmin ediyor.