Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası'ndaki güçlü düşüş, Merkez Bankası'nı yaklaşık üç yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmeye zorlayabilir.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Perşembe günkü toplantısında üç temel faizi de değiştirmeyeceğini beklerken, ankete katılan 24 ekonomistin yedisi bir hafta vadeli repo faizinde en az 25 baz puan artış bekliyor. Böylelikle muhalif sayısı Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. TCMB mevcut gevşeme dönemini Mart ayında başlattı ve faizi Ocak 2014'ten bu yana hiç yükseltmedi.

TCMB, hükümet yetkililerinden borçlanma maliyetlerini düşürmesi konusunda kesintisiz bir baskı ile karşı karşıya kaldı ve bu durum, Temmuz ayındaki darbe girişiminden kaynaklanan piyasa kargaşası döneminde bile devam etti. Bunun sonucu, birçok ekonomist faiz artırımı olasılığını gözardı etti, ancak Türk Lirası'ndaki düşüş, Finans Yatırım baş ekonomisti Burak Kanlı'ya göre, siyasi söylemi değiştiriyor.

Kanlı, "25 ya da 50 baz puan olsun, bir faiz artırımı, Merkez Bankası'nın, hükümet bu konuda isteksiz olsa bile, faiz artırımı seçeneğine sahip olduğunu işaret eder," dedi ve yetkililer ve TCMB Başkanı Murat Çetinkaya arasında iyileşen ilişkilerin Merkez Bankası'na, gerekli olduğunda, faiz artırımı için yeşil ışık yakabileceğini sözlerine ekledi. Kanlı, "Bu durum Türk Lirası için pozitif olacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Başbakan Binali Yıldırım, Salı günü, büyük ölçüde küresel gelişmelerden kaynaklandığını söyledği Türk Lirası'ndaki volatilite konusunda Merkez Bankası'nın tedbir alacağını düşündüğünü söyledi. Daha güçlü enflasyon baskısı ve ABD'de faiz artırımı beklentilerinin yanında gelişen piyasalarda Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesinin ardından görülen satış dalgası, Türk Lirası'nın düşmesine neden oldu ve TL'yi söz konusu dönemde Bloomberg'in izlediği para birimleri arasında en kötü performans gösteren ikinci para birimi yaptı.

Şimdi soru, bir faiz artırımının ne boyutta bir etkisi olacağı yönünde. Şimdi yüzde 7.5 seviyesinde bulunan bir hafta vadeli repo faizi, faiz koridoru olarak adlandırılan, yüzde 8.25'lik gecelik borç verme faizi ve yüzde 7.25'teki borçlanma faizi parantezi arasında yer alıyor. TCMB, geçen yıldan bu yana, faizleri birbirine yaklaştırarak para politikasını sadeleştirmeyi ve etkinliğini artırmayı planlıyor.

Bloomberg News