Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu akşam 19:30'da Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nu (EKK) toplayacağı haberiyle, erken işlemlerde 3.38'in altına gerileyen kur yeniden yükselişe geçti.

Gün içinde 3.3523'e kadar gerileyen Dolar/TL 3.4166'ya yükselerek rekor kırdı.

Erdoğan akşam saatlerindeki konuşmasında "Hala en yüksek reel faiz ödeyen ülkelerden biriyiz...Yıllardır bu konuda TCMB'yi eleştirmek zorunda kaldım, hala da eleştiriyorum" dedi.

Erdoğan "Faize dayalı bankacılık sistemi, ciddi bir çıkmazın içindedir. 2008 küresel finans krizinde bozulan dengeler hala yerine oturmuş değildir. Yakın zamanda da böyle bir ihtimal gözükmemektedir. Şahsen faize daima olumsuz yaklaşmış bir kişi olarak, bu kriz karşısında çok da şaşırmadığımı özellikle ifade etmek isterim. Paradan para kazanmayı değil emekle, alın teriyle, bilgiyle, ticaretle para kazanmayı esas alan bir finans sistemine yönelmek mecburiyetindeyiz" dedi.



Bankalara da çağrıda bulunan Erdoğan, "Buradan bir kez daha bankacılık sektörüne sesleniyor ve diyorum ki; faizleri lütfen makul seviyelere çekin." dedi.

Dolar/TL'de, Donald Trump'ın 8 Kasım'da gerçekleştirilen ABD başkanlık seçimlerindeki sürpriz başarısı ardından görülen yükseliş, piyasalarda dikkatlerin 24 Kasım Perşembe günü bir araya gelecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevirlmesine neden olmuştu.

Salı günü 13:30'da toplanması planlanan EKK, Başbakan Binali Yıldırım'ın İstanbul'daki Bilişim Zirvesi programı nedeniyle iptal edilmişti. Çarşamba günkü haberlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, EKK'yı akşam 19:30'da toplayacak.

MERKEZ BANKASI BEKLENTİLERİ

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy yolladığı notta, "Piyasalarda gün içinde Cumhurbaşkanı'nın lirada değer kaybının ve dolayısıyla bunun ekonomik aktiviteye olası olumsuz yansımalarının önlenmesi için gecelik borç verme faizinde sınırlı da olsa bir faiz artışına ikna edilebileceği konusunda beklentiler oluşabilir.

Diğer bir ifade ile Merkez Bankası’nın yarın gecelik borç verme faizinde lirayı olumlu etkileyebilecek bir artış yapma ihtimali küçümsenmemeli" değerlendirmesini yaptı.

ABD'de ise bugün dayanıklı mal siparişleri, yeni konut satışları verilerinin yanı sıra saat 22:00'de açıklanacak Fed toplantı tutanakları da piyasalarda yakından takip edilecek. Haftalık işsizlik maaş başvuruları da yarınki tatil nedeniyle bugün açıklanacak veriler arasında.