Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kolombiya hükümeti ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 12 Kasım'da sağlanan yeni barış anlaşması, yarın Bogota'da imzalanacak.

Tarafların, Küba'nın başkenti Havana'da yaptıkları uzun görüşmelerden sonra vardıkları barış anlaşması, yarın Kolombiya'nın başkenti Bogota'daki tarihi Colon Tiyatrosu'nda yerel saatle 11.00'de hükümet ve FARC temsilcileri tarafından resmi olarak imzalanacak. Bu kez referanduma götürülmeyecek olan yeni anlaşma Kongre'de tartışılacak ve oylanacak.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ulusa sesleniş konuşmasında, yeni barış anlaşmasının Kongre'de ele alınıp oylanmasının en uygun yol olduğunu söyledi. Barış için kapının hala açık olduğunu dile getiren Santos, "Bu anlaşma muhtemelen tüm dünyayı memnun etmeyecek. Her barış anlaşmasında böyle bir durum ortaya çıkabilir. Anlaşmaya ilişkin eleştirileri kabul edilebilir buluyorum." ifadelerini kullandı.

İlk anlaşmaya karşı çıkan, eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin başını çektiği "hayır" cephesi salı günü hükümetle yapılan toplantıdan sonra yeni anlaşma karşısında seçmenlerine sivil itaatsizlik çağrısı yapmıştı.

FARC heyeti başkentte

Bu arada Timochenko adıyla tanınan ve Cartagena'daki ilk anlaşmayı Santos ile imzalayan FARC'ın lideri Rodrigo Londono ve örgütün Başmüzakerecisi Ivan Marquez'in aralarında bulunduğu heyet, pazar günü Bogota'ya gelmişti.

Kolombiya'da 2 Ekim'de FARC ile imzalanan barış anlaşması referanduma götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaşmaya "hayır" demişti.

Hükümet referandum sonrası, çatışmanın kurbanları, kilise, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek FARC ile tekrar müzakere edilecek talepleri not etmişti.

Taraflarla yapılan 60'a yakın toplantı ve 100 saati bulan çalışma sonrası 57 ayrı konuda 500'e yakın teklif ortaya çıkmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren iç savaş, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine sebep olmuştu.

 

AA