Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Türkiye'nin doğalgaz ithalatı eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,4 azalarak, 3 milyar 7 milyon metrekübe indi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Doğalgaz Sektör Raporu'na göre, geçen yıl eylülde 3 milyar 684 milyon metreküp olan doğalgaz ithalatı, bu yılın aynı ayında yüzde 18,4 düşüşle 3 milyar 7 milyon metreküp oldu.

Toplam ithalatın 2 milyar 545 milyon metrekübü boru hatlarıyla, 462 milyon metrekübü de LNG tesisleri aracılığıyla yapıldı. En fazla doğalgaz ithal edilen ülke 1 milyar 507 milyon metreküple Rusya olurken, bu ülkeyi 519 milyon metreküple Azerbaycan, 518 milyon metreküple de İran izledi.

- Doğalgaz tüketimi yüzde 14,3 azaldı

Türkiye'nin doğalgaz tüketimi ise eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,3 azalarak, 2 milyar 633 milyon metrekübe geriledi. Bu dönemde en çok doğalgaz tüketimi elektrik santrallerinde gerçekleşti.

Geçen yıl eylülde elektrik santralleri 898 milyon metreküp doğalgaz tüketirken, bu yılın aynı döneminde bu miktar yüzde 8,2 azalarak 824 milyon metrekübe geriledi. Elektrik santrallerini, 424 milyon metreküple otoprodüktör elektrik santralleri ve 222 milyon metreküple Organize Sanayi Bölgeleri izledi.

Toplam doğalgaz tüketimi içinde konutlarda tüketilen doğalgaz oranı ise yüzde 7,4 olarak hesaplandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının doğalgaz depolama kapasitesini artırma yönündeki çalışmaları da istatistiklere yansıdı ve depolardaki doğalgaz miktarı artışı eylülde de devam etti.

Geçen yıl eylülde 2 milyar 181 milyon metreküp doğalgaz depolanırken, bu miktar bu yılın aynı ayında yüzde 27,1 artarak, 2 milyar 773 milyon metreküp oldu.

Türkiye'de eylül ayında doğalgaz ihracatı ise yüzde 3,3 düşüşle 59 milyon metreküp seviyesinde gerçekleşti. Doğalgaz ihraç edilen tek ülke ise Yunanistan oldu.

AA