Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, en son küresel finans krizinin ardından görülen seviyelere geriledi. Dolar karşısında değer kaybeden 50 seviyesini aşan Filipinler Pesosu, Asya paralarının kayıplarına öncülük etti. Asya paralarının düşmesi, Fed faiz artırımı beklentilerinin sermaye çıkışlarını tetiklemesiyle birlikte, büyük bir ihtimalle merkez bankalarını genişlemeci para politikalarından caydıracaktır.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, 2009 yılından bu yana görülen en zayıf seviyesine geriledi. Hint Rupisi ise Perşembe günkü işlemlerde tüm zamanların en düşük seviyesinin yalnızca yüzde 0.03 üzerine kadar geriledi.

Malezya Merkez Bankası, Çarşamba günü gösterge faiz oranında değişikliğe gitmedi ve yüzde 3 seviyesinde sabit bırakarak politika yapıcıların büyümeyi desteklemektense ringitin değerini korumaya odaklandıklarının sinyalini verdi. Endonezya Merkez Bankası Başkanı Agus Martowardojo, geçtiğimiz hafta daha fazla parasal genişeme için alanın daraldığını dile getirmişti.

Tkyo'da Dai-ichi Life Research Institute Inc. gelişen piyasa ekonomisti Toru Nishihama, “Değer kaybeden paralar, bölgesel merkez bankalarının parasal genişemeye gitmesini zorlaştırıyor. Yıpranan kurlar, enflasyonist baskıya ve sermaye çıkışına ilişkin endişeleri artırıyor. Çoğu bölgesel merkez bankası büyük bir ihtimalle bir süre beklemede kalacak” dedi.

Uluslararası yatırımcılar, Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki zaferi ardından, Asya'da gelişen piyasa hisseleri ve tahvillerinde 12 milyar doların üzerinde satış gerçekleştirdi.

Bloomberg News