Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bir ülkenin yatırım yapılabilir olduğunu belirleyen temel etkenin kredi derecelendirme kuruluşları değil, o ülkenin potansiyeli ve yatırımcıların ilgisi olduğunu belirterek, "Bu bir gerçek, Türkiye’ye yatırım yapan yerli ve yabancı yatırımcı asla pişman olmuyor, çünkü kazanıyor." dedi.

Adana'da düzenlenen 7. Türkiye Enerji Zirvesi'nde konuşan Yılmaz, sözlerine, Adana Valiliği otoparkında meydana gelen patlamada yaşamlarını yitirenlere rahmet, yaralılara şifa dileyerek başladı.

Yılmaz, Türkiye enerji piyasasının tüm alanlarında son 14 yılda büyük bir yapısal dönüşüm, gelişim yaşandığını ve bu durumun devam edeceğini söyledi.

Türkiye'nin gelişmekte olan hiçbir Avrupa ülkesinin kolay kolay göğüs geremeyeceği, neticeleri karşısında ayakta kalamayacağı olaylar yaşadığını ifade eden Yılmaz, "Tüm bunlara rağmen hamdolsun devletimizle, milletimizle ve sektörümüzle dinamizmimizi koruyoruz. Ülkemiz üzerinde oynanan bütün oyunlara rağmen hamdolsun piyasalarımız güçlü ve istikrarlı bir biçimde gelişmesini sürdürüyor. Bu gelişimde kamu ile özel sektör arasındaki güçlü iş birliğinin büyük önemi var." diye konuştu.

Bu gelişim sürecinde doğalgaz piyasasının örnek bir nitelik kazandığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bugün 76 ilimizde şehir içinde doğalgaz kullanımı söz konusu. Kalan 5 ilimizden Ağrı ve Tunceli için Temmuz 2016 itibarıyla ihale sürecini yeniden başlattık ve 6 firma tarafından yeterlilik başvurusu yapıldı. Aralık ayı içinde söz konusu illerimiz için doğalgaz dağıtım ihalesini yapacağız.

Boru hatlarının ulaşmadığı bölgelere CNG ve LNG ile doğalgazın ulaştırılması için gerekli düzenlemeleri yaptık. Ayrıca LNG’nin araç yakıtı olarak kullanılması için hazırladığımız mevzuat çalışmasını da kamuoyunun görüşüne açtık."

Yılmaz, tüketicilere doğalgazı götürmekle işin bitmediğini, EPDK olarak doğalgaz kullanımı sürecinde de üst düzey hizmet kalitesinin sağlanmasına büyük önem verdiklerini dile getirdi.

Doğalgazda, elektrikte olduğu gibi, tüketiciyi memnun eden şirketleri ödüllendiren, memnun etmeyenleri cezalandıran modeli uygulayacaklarını belirten Yılmaz, "EPDK müşteri odaklı bir kurumdur ve doğalgazda da hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyeti konusunda gerekli adımları atıyoruz.
Çünkü tüketicinin, müşterinin memnun olmadığı hiçbir piyasa sağlıklı işlemez." dedi.

- "Serbest tüketiciler abonelik sözleşmelerini dikkatle okumalı"

Yılmaz, elektrik piyasasına değinirken de bu piyasadaki serbest tüketicileri yanıltmaya yönelik faaliyetlerde bulunan bazı şirketler olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi aylık yaklaşık 120 lira ve üzerinde fatura ödeyen tüketiciler serbest tüketici olma hakkını kazanıyor.
Bugün serbest tüketici sayısı 1 milyonun üzerinde. Son zamanlarda Kurumumuza yapılan şikayetlerden bu alanda tüketiciyi yanıltmaya yönelik, etik olmayan ticari faaliyette bulunan şirketler olduğunu tespit ettik. Bu vesileyle altını çizmek istiyorum; serbest tüketici konumundaki tüketicilerimiz haklarını ve yükümlülüklerini çok iyi bilmeli, kendi tüketim alışkanlıklarına uygun sözleşmelerin altına imza koymalıdır. İkili anlaşmalar özel hukuk hükümlerine tabi olan ve EPDK onayına tabi olmayan anlaşmalardır.
Bu yüzden vatandaşlarımızın olası bir mağduriyet yaşamaması için abonelik sözleşmelerini çok dikkatli okuyarak imzalamaları gerekmektedir."

Bir ülkenin yatırım yapılabilir olduğunu belirleyen temel etkenin kredi derecelendirme kuruluşları değil, o ülkenin potansiyeli ve yatırımcıların ilgisi olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "2006 yılında büyüklüğü 40 milyar lira olan petrol piyasamız 10 yıl içinde yüzde 200’ün üzerinde gelişerek 120 milyar liralık bir piyasa haline gelmiştir.
Akaryakıt piyasamızda oyuncular değişse de yatırımlar hiç durmuyor ve bu hepimiz için gurur verici bir tablo. Bu bir gerçek, Türkiye’ye yatırım yapan yerli ve yabancı yatırımcı asla pişman olmuyor, çünkü kazanıyor." diye konuştu.

Yılmaz EPDK olarak gelecek dönemde de sanayicilerin uluslararası piyasalarda rekabet etmesini sağlayacak fiyatlara sahip, gayri safi yurtiçi hasılanın büyümesini hızlandıran, rekabetin artırıldığı bir akaryakıt piyasası hedeflediklerini kaydetti.

EPDK Başkanı Yılmaz, LPG sektörüne ilişkin olarak da otogaz kullanan araç sayısı ve istasyon sayısı bakımından Türkiye'nin dünya lideri konumunda bulunduğunu hatırlattı. Yılmaz, "Bu sebeple Türkiye’ye yakışan bir LPG sektörü için de çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte lisans başvurularını elektronik ortamda alma ve sonuçlandırma çalışmalarımızı tamamlayacak ve LPG sektörümüze de yepyeni bir ivme kazandıracağız." dedi.

AA