Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da bu yılın üçüncü çeyreğinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bir önceki çeyreğe oranla yüzde 0,2 artarken, GSYH artışı ikinci çeyrekteki yüzde 0,4’lük artışa oranla daha zayıf gerçekleşerek, ekonomik büyüme hızının yavaşladığı sinyalini verdi.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı nihai verilere göre, Almanya’da 2016 yılının 3. çeyreğinde mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH artışı, önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 düzeyinde gerçekleşti.

GSYH, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine oranla ise yüzde 1,7 artış gösterdi.

-Ekonomik büyüme ivmesi yavaşladı

Avrupa'nın lokomotif ülkesinde GSYH artışı ikinci çeyrekteki yüzde 0,4’lük ve ilk çeyrekteki yüzde 0,7’lik artışa kıyasla daha zayıf gerçekleşti. Bu durum, ülkede büyümenin yavaşladığına işaret etti.

Bu arada, Almanya'da 2. çeyrek mevsimsellikten arındırılmamış GSYH ise yıllık yüzde 1,5 artış kaydetti.

Ülkede çeyrek bazda kıyaslandığında, büyümeye pozitif katkılar öncelikle nihai tüketim harcamalarından geldi. Hem hane halkı nihai tüketim harcamaları hem de hükümet nihai tüketim harcamaları önemli oranda artış kaydetti. Buna karşılık, gayri safi sabit sermaye oluşumu durakladı.

Dış ticaret de Almanya’nın ekonomik büyümesini aşağı yönlü etkiledi. İhracat ve ithalat dengesi GSYH artışına eksi yüzde 0,3 puanlık bir etki etti.

Öte yandan, 2016 yılının üçüncü çeyreğindeki ekonomik büyüme performansı yurt içinde istihdam edilen 43,7 milyon kişiyle gerçekleşti.

AA