Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Cemal Can Dinçer, internetten satışların her yıl yüzde 25 büyümesini öngördüklerini belirterek, bu rakamın yüzde 40'lara kadar ulaşabileceğini söyledi.

Dinçer, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Perakende Günleri 16'da yaptığı konuşmada, Arçelik'in gıda dışında Türkiye'nin en büyük perakendecisi olduğunu kaydetti.

Şu anda toplam 500 bin metrekareyi kaplayan 3 bine yakın Arçelik ve Beko bayisi olduğunu aktaran Dinçer, son 3 yılda cirolarını yüzde 50 artırdıklarını, yalnızca yurt içinde 7 milyar liranın üzerinde satış yaptıklarını dile getirdi.

Dinçer, Arçelik'in Türkiye beyaz eşya sektöründe yüzde 45 ile pazar lideri olduğunu ifade etti.

Arçelik'i dünyanın en büyük 250 perakendecisi arasına sokmayı hedefledikleri bilgisini veren Dinçer, şirketin perakende modelinin kalbinde bayilerin yer aldığının altını çizdi.

- "Neredeyse bütün müşteriler online gördükleri ürünleri mağazada deneyimlemek istiyor"

Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Dinçer, yaptıkları pazar çalışmalarına göre Türkiye'de araştırmasını veya satın almasını online yapan müşteri oranının yüzde 50-55 civarında olduğunu söyledi.

İnternetten satışların her yıl yüzde 25 büyümesini öngördüklerini belirten Dinçer, bu rakamın yüzde 40'lara kadar ulaşabileceğini dile getirdi.

"Bu değişim geleneksel mağazaların yok olacağı anlamına mı geliyor? Hayır. Bizler müşterilerimize artık çok daha güçlü kişiye özel beğeniler sunmak zorundayız." diyen Dinçer, araştırmalarına göre beyaz yakalılar dahil neredeyse bütün müşterilerin online gördükleri ürünleri mağazada deneyimlemek istediğini ifade etti.

Dinçer, bazı müşterilerin de internetten satın aldıkları ürünü mağazadan teslim almayı istediğine dikkati çekerek, 21. yüzyılın tüketicisinin kendisini özel hissetmek istediğinin altını çizdi.

Bugün dünyanın en büyük alışveriş evreninin amazon.com olduğunu belirten Dinçer, dünyanın ilk alışveriş merkezi Kapalıçarşı'dan bahsederek, burada amazon.com'un dronuna karşı hamallar olduğuna işaret ederek, "Modern mi, değil mi tartışmaya gerek yok. Her çağın kendi isimleri var. Bugünkü dron ile o günkü hamalın müşteriye faydası aynı." dedi.

- "2050 yılında 2 milyardan fazla araç yollarda olacak"

Shell ve Turcas Üst Yöneticisi (CEO) Felix Faber ise değişen trendlerin perakende sektörüne etkilerini anlattı.

Dünyada 2050 yılında 2 milyardan fazla aracın yollarda olacağını belirten Faber, insanların günlük yaşamlarının çok daha büyük bir bölümünü yollarda geçireceğini dile getirdi.

Türkiye'de 80 şehirde bini aşkın istasyonlarına gelen her 2 müşterimizden birini marketlerinde ağırladıkları bilgisini veren Faber, bu yılı 2 milyon sandviç ve kahve satışıyla kapatacaklarını ifade etti.

Faber, dünyadaki toplam nüfusun 5'te birinin cep telefonu vasıtasıyla ödeme yapmaya başladığını sözlerine ekledi.

AA