Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Siyaset ve iş dünyasından önde gelen isimler TCMB Para Politikası Kurulunun (PPK), faiz koridorunun üst bandını yüzde 8,25'ten yüzde 8,50'ye, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,50'den yüzde 8'e yükseltmesini değerlendirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Bloomberg International'a yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın faiz artırma kararını desteklediğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek twitter hesabından Merkez Bankası kararına ilişkin olarak, "Başbakanımızın hafta başında ifade ettiği gibi ekonomideki gelişmeleri yakından izliyoruz, ciddiye alıyoruz, gerekli tedbirleri alıyoruz..." dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, "Dolar yeniden 3,41'i aştı, sonuç? Günlük kur hareketlerine bakarak koskoca güçlü Türkiye ekonomisi ile ilgili karar almak doğru değil. Yetmez faiz artışına devam demenin kapısı açıldı o kadar. Reformları konuşmalıyız, günlük mevzuları değil" yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, karara ilişkin, "Merkez Bankamız, dünyadaki araç bağımsızlığını açısından en saygın ve en üst düzeydeki merkez bankalarından. Dolayısıyla bu karar da gösteriyor ki TCMB elini gösterdi. TCMBn'in elindeki araçları özgürce ve bağımsız olarak kullanacağını göstermesi açısından bu kararın altını çizmek gerekiyor." dedi.

"Merkez Bankamız piyasanın arkasında değil, önünde hareket edecek"

Cemil Ertem, "TCMB'nin faiz artırımı için Fed'i beklediği konuşuluyordu" şeklindeki hatırlatma üzerine, şunları kaydetti:

"Piyasada Fed'in aralıktaki faiz artışı şu anda satın alınmış gözüküyor, hem dünya piyasalarında hem de Türkiye piyasasında... Dolayısıyla TCMB burada bir ön adım attı. Piyasanın önünde davrandı ve özellikle bu dönemde göreceğiz ki Merkez Bankamız piyasanın arkasında değil, önünde hareket edecektir. Yani Merkez Bankamızın para politikası araç setine baktığımızda politika faizleri, bütün dünyada böyledir ve sözle yönlendirme, algı eğitimini merkez bankalarının yapmaları gerekiyor. Burada Merkez Bankamızın elindeki araçları, Döviz likiditesi araçlarını çok etkin kullandığını görüyoruz. Zorunlu karşılık düzenlemelerini yine çok etkin kullandığını görüyoruz."

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yazılı açıklamasında faiz artırımına ilişkin, "İhracatçılar olarak bu aşamada en çok önem verdiğimiz konu, döviz kurlarındaki oynaklığın giderilmesidir. Bu nedenle alınan kararları önemli bir adım olarak görüyoruz." açıklamasını yaptı.