Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Bölgesi'nin finansal sisteminin direnç gösterdiğini ve sistemik stresin nispeten düşük kaldığını ancak olası küresel varlık piyasa düzeltmeleriyle ilgili risklerin, kısmen siyasi belirsizlik ve beklenen ABD politikası değişiklikleri nedeniyle yoğunlaştığını bildirdi.

ECB, Euro Bölgesi’ne ilişkin "Finansal İstikrar Değerlendirme" raporunu yayımladı.

Rapora ilişkin yapılan açıklamada, son 6 ay içinde tekrarlanan finansal piyasalardaki dalgalanmalar karşısında Euro Bölgesi'nin finansal sisteminin direnç gösterdiği ve sistemik stresin nispeten düşük kaldığı belirtilerek, "Ancak olası küresel varlık piyasa düzeltmeleriyle ilgili riskler, kısmen siyasi belirsizlik ve beklenen ABD politikası değişiklikleri nedeniyle yoğunlaştı." denildi.

Açıklamada, bir öncekiyle karşılaştırıldığında, mevcut değerlendirmenin, gelişmekte olan piyasalardaki mevcut kırılganlıklarla birlikte gelişmiş ekonomilerdeki siyasi olayların tetiklediği daha fazla varlık fiyat değişikliğine işaret ettiği belirtildi.

- "Euro Bölgesi bankaları için kırılganlık devam ediyor"

ABD’nin muhtemel yeni politikalarının etkisine ilişkin de değerlendirmelerin yer aldığı açıklamada, "ABD’nin ekonomi politikalarında meydana gelen değişikliklerden kaynaklanan Euro Bölgesi için finansal istikrar sonuçları şu anda oldukça belirsiz. Euro Bölgesi ekonomisi, ticaret kanalları ve ABD'deki yüksek faiz ve enflasyon beklentilerinden kaynaklanabilecek olası dalgalanmalardan doğrudan etkilenebilir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Euro Bölgesi bankaları için kırılganlığın devam ettiği belirtilerek, "Karlılık beklentileri, hafif bir ekonomik büyüme ortamında Euro Bölgesi genelinde düşük kalmaktadır. Bankacılık sektörünün yapısal zorlukları, yüksek oranda takipteki krediler, yüksek işletme maliyetleri ve aşırı kapasiteden kaynaklanıyor." denildi.

AA