Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizlerde sürpriz bir artırıma gitmesine karşın Türk Lirası'ndaki yükselişin kısa süreli olması politika yapıcılara bir mesaj veriyor: TL'deki düşüşü durdurmak için çok daha fazlası gerekecek.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre yatırımcılar, politika yapıcıların yaklaşık üç yıldan bu yana ilk kez faiz artırımına gitmesine karşın dolar yerine TL cinsinden varlıkları tutmak için bir haftalık repo faizinin 1 yüzde puanı daha fazlasını talep ediyor. Türkiye'de yatırım yapmak için dolarla borçlanan yatırımcılar geçtiğimiz altı ayda TL'deki yıpranmadan dolayı yüzde 11 kaybetti.

Türk Lirası, Merkez Bankası'nın Perşembe günkü faiz kararının 75 dakika sonrasında düşüşüne devam ederek yüksek faizli ABD tahvillerine ve giderek artan Fed faiz artırımı beklentilerine karşı hassas olduğunu işaret etti. JPMorgan Chase & Co., 2011 yılından bu yana TCMB hedefinin üzerinde kalan enflasyon nedeniyle para politikasının çok gevşek olduğunu açıklamıştı.

TCMB bir hafta vadeli repo faizinde 50 baz puan ve gecelik borç verme faizinde 25 baz puan artırıma gitti. Politika faizi yüzde 8 seviyesine yükselirken, faiz koridorunun üst bandı yüzde 8.5 tırmanarak, değişiklik beklemeyen ekonomistleri şaşırttı. TL tekrar düşüşe geçmesinin öncesinde dolar karşısındaki kazançlarını yüzde 0.8'e kadar çıkardı.

Londra'da TD Securities gelişen piyasalar kıdemli stratejisti Paul Fage, “Bunun (faiz artırımı) lirayı istikrara kavuşturmak için yeterli olacağı konusunda şüpheliyim. Bir miktar kredibilite kazandılar, fakat Merkez Bankası'nın özelikle enflasyon hedefine odaklanmadığı gerçeği devam ediyor” dedi.

Londra'da Rabobank stratejisti Piotr Matys, “Liradaki görünümün hala görece aşağı yönlü olduğu konusunda gerçekçi olmalıyız. Lira gelecek aylarda zayıflamaya devam ederse, Merkez Bankası faiz artırımlarına devam etmek zorunda kalacaktır” dedi.

 

Bloomberg News