Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gürcistan Parlamentosu, Başbakan Giorgi Kvirikaşvili'nin yeniden kurduğu hükümete güvenoyu verdi.

Gürcistan'da 8 Ekim'de düzenlenen genel seçimlerin ardından yeni hükümet programını dinlemek için toplanan parlamento, Başbakan Kvirikaşvili'nin hükümetine güvenoyu verdi.

Parlamento Başkanı İrakli Kobakhidze'nin yönettiği olağanüstü oturumda,150 kişilik parlementodan oylamaya 123 milletvekili katıldı.

Kutaisi kentindeki parlamento binasında düzenlenen oturumda iktidardaki "Gürcü Hayali" partisinden 110 milletvekili hükümete güvenoyu verdi.

Oylamaya katılan muhalefet partisi "Birleşik Ulusal Hareketi"nin 19 milletvekili ise hayır oyu kullandı.

Gürcistan'ın dış politikası

Parlamentodaki oturumda güvenoyu oylaması başlamadan önce, hükümetin 2016-2020 yıllarında uygulaması beklenen programını anlatan Kvirikaşvili, ülkesinin dış politikasına değindi.

Gürcistan'ın dış politikasında NATO ve Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyon sürecinin öncelikli olduğunu ifade eden Kvirikaşvili, bölge ülkeleri ile daha yakın işbirliği içinde olunması gerektiğini söyledi.

Kvirikaşvili konuşmasında, "Bölgesel ilişkilerimizi, Azerbaycan ve Türkiye ile olan stratejik ilişkilerimizi güçlendirmek adına Doğu'yu Batı'ya bağlayan ulaşım geçişlerinin, Güney Kafkasya gaz transit geçişinin geliştirilmesi çok önemli." ifadesine yer verdi.

Çin ile de yakın ekonomik işbirliği içinde bulunduklarını belirten Kvirikaşvili, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması yapılması için gereken çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi.

Rusya ile ilişkiler

Konuşmasında Gürcistan'ın sınır komşusu Rusya ile ikili ilişkilerine değinen Kvirikaşvili, "Elbette Rusya ile ilişkilerimiz çok önemli. Biz Rusya ile aramızdaki gerginliği sona erdirme politikası izlemeye devam edeceğiz. Tabii ki toprak bütünlüğü konusunda hiçbir taviz söz konusu değil ancak bizim amacımız, Rusya ile olan ticari ve ekonomik ilişkileri adım adım iyileştirmek, sorunların uzun vadeli çözümü için uygun zemin oluşturmak." dedi.

Yatırımcıların ülkesinde uzun vadeli ekonomik planlar yapabilmesi için Gürcistan topraklarının işgal altında olması dolayısıyla ortaya çıkan bazı risklerin azaltılması gerektiğini savunan Kvirikaşvili, işgali sona erdirmek ve tek taraflı bağımsızılık ilan eden bölgelerin sorunlarını çözmek için mevcut olan tüm platformları ve formatları kullanacaklarını ifade etti.

Kırık köprünün yenilemesi

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'da yaşayan halkla Gürcüler arasındaki ilişkilerin yenilenmesi ve güçlendirilmesi için eskisinden daha güçlü adımlar atılması gerektiğine işaret eden Kvirikaşvili, "Gürcüler ve Abhazya halkı arasındaki, Gürcüler ve Güney Osetya halkı arasındaki kırık köprünün yenilenmesi, daha iyi ilişkiler kurarak çatışmalara siyasi çözüm bulunması yönünde uygun zemin oluşturmak adına daha cesur adımlar atmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Muhalefet hükümete güvenmiyor

Gürcistan'ın 150 kişilik parlamentosunda 27 koltuğa sahip ana muhalefet partisi "Birleşik Ulusal Hareketi", Başbakan Kvirikaşvili ile yenilemiş kabineye güvenmediklerini belirtti.

Gürcistan'da geçen 4 yılda ekonomik durumunun daha da ağırlaştığını savunan ana muhalefet partisinin milletvekilleri, hükümeti etkisiz ekonomik politika uygulamakla suçlayarak aynı hükümete güvenmediklerini dile getirdi.

Parlamentoda 6 koltuğa sahip "Vatanseverler İttifakı" muhalefet partisinin milletvekilleri ise hükümeti ana muhalefet "Birleşik Ulusal Hareketi" ile işbirliği yapmakla suçlayarak oturumu terk etti.

Gürcistan'da 8 Ekim'de düzenlenen genel seçimde "Gürcü Hayali" partisi 150 kişilik parlamentoda 115 koltuğa sahip olarak anayasal çoğunluğu elde etmişti.

Eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin de desteklediği "Birleşik Ulusal Hareketi" partisi 27 koltukla ana muhalefet partisi olmaya devem ederken, seçimde yüze 5 barajını aşan "Vatanseverler İttifakı" partisi parlamentoya 6 milletvekili göndermişti. Kalan 2 koltuğun sahibi "Üretici Partisi"nden bir aday ve bağımsız aday Salome Zurabişvili olmuştu.

AA