Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:25'te güncellendi)

Donald Trump faktörünün küresel piyasalar üzerindeki etkisi, yatırımcıların dikkatlerinin aralarında İtalya hükümetinin geleceği de olan yeni tehditlere yönelmesi ve tahvil ve altın gibi güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin artması ile birlikte azaldı.

ABD hisseleri, yatırımcıların yeni hükümet politikalarının ekonomik büyümeyi canlandıracağı beklentileriyle elde edilen kazançların çok hızlı bir şekilde ilerlediği spekülasyonuna bağlı olarak rekor zirvelerinden geriledi. ABD Hazine tahvilleri yükseldi. İtalyan bankaları, Başbakan Matteo Renzi'nin Pazar günü seçmenlerin anayasa reformu teklifini reddedebileceği ve kendisini istifaya yöneltebilecek kritik referandumla karşı karşıya kalması ile birlikte, Avrupa hisse senetlerindeki düşüşlere öncülük etti. Altın yükselişini ikinci güne taşıdı ve 2013 yılından bu yana en büyük aylık kaybını daralttı.

Londra'da Old Mutual Global Investors'ın Euro Bölgesi hisse senetleri müdürü Kevin Lilley, "Trump işlemleri bir süreliğine piyasada yönü belirledi, ancak şimdi yatırımcılar piyasayı yönlendiren faktörler için başka yerlere bakıyor," dedi ve "İnsanlar, İtalya'da iktidar boşluğunun bankaların refinansman ihtiyacı üzerindeki etkileri konusunda endişe duyuyor. Piyasa likiditenin iyi olmadığı dönemde tedirgin" şeklinde görüş bildirdi.

Renzi'nin bu haftasonu yapılacak referandumu kaybetmesi durumundan sekiz İtalyan bankası batma riski taşıyor. Ülkenin en büyük bankası UniCredit SpA düşüşünü dördüncü güne taşıdı ve Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine yöneldi. Tuttuğu İtalyan devlet tahvillerinin özkaynaklarına oranı en yüksek banka olan ve 5 milyar euro taze para bulmak durumundaki Banca Monte dei Paschi di Siena SpA yüzde 17 kadar değer kaybetti.

S&P 500 endeksi New York saatiyle 13:00'da yüzde 0.2 gerileyerek 2,208.63'e geldi. 

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.8 geriledi. 

10 yıl vadeli Hazine Tahvilleri üç gün içerisine ilk kez yükseldi ve Hazine Tahvili getirileri 4 baz puan aşağı gelerek yüzde 2.32'ye indi. 

(22:25'te güncellendi)