Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Morgan Stanley tarafından kaleme alınan araştırma raporuna göre kurum, Türkiye'nin 2016 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 3.3'ten yüzde 2.7'ye düşürdü.

Büyüme beklentisindeki aşağı yönlü revizyonu ağırlıklı olarak üçüncü çeyrekteki döngüsel unsurlara bağlayan kurum, üçüncü çeyreğe ilişkin tahmininin yüzde 0.4 küçülme olacağı yönünde olduğunu ifade etti. Söz konusu küçülmenin gerçekleşmesi durumunda Türkiye'nin 2009 yılının ilk çeyreğinden beri ilk kez küçüleceğinin altı çizildi.

Raporda, makro ihtiyati genişlemeci adımlarla tüketimi hızlandırma çabalarına rağmen 2017 yılı büyümesine ilişkin tahminin de yüzde 3.0'ten yüzde 2.6'ya çekildiğini dile getirilirken, özel sektörün yatırım harcamalarının katkısının daha düşük olacağı yönündeki beklenti işaret edildi.

Kamu yatırımları ve harcamalarından katkı beklendiği belirtilen raporda, bütçe açığının 2016 yılında yüzde 1.9'a, 2017 yılında ise yüzde 2.1'e tırmanacağı yönündeki kurum tahmini yer aldı. Öte yandan bu durumun yüzde 33 ile düşük seviyede kamu borcu bulunan Türkiye için endişe verici düzeyde olmadığına dikkat çekildi.