Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuşan uzmanlar dolarda yaşanan dalgalanmaları ve kısa dönemli dolar beklentilerini anlattı.

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli Dolar/TL 'nin Aralık ayındaki Fed toplantısından sonra geri çekilebileceğini söyledi.

Özavcı konuya ilişkin, "Kurdaki yukarı hareket bence 14 Aralık'taki Fed toplantısına kadar devam edecektir. Ancak daha sükunetle Fed'i bekleyen bir kura gelmemiz pozitif. Ben kurun Fed'den sonra iyi bir geri çekilme yapabileceğini düşünenlerdenim. Eğer Fed gelecek ay faiz artışı yapıp gelecek yıl için 2 faiz artışına işaret ederse doların güç kaybettiği bir ilk çeyrek olur.

Fed'in Aralık'taki toplantısından sonra Türk Lirası yılın ilk çeyreğinde güç kazanabilir" yorumunu yaptı.

"KURDA GENEL TREND YUKARI YÖNLÜ"

Fon Yöneticisi Volkan Sarı ekonomik ve politik nedenlerle kurun genel trendinin yukarı olduğunu belirtti, yatırım ortamının iyileştirilmesi için reform yapılması gerektiğine dikkat çekti. Yatırımcının bakış açısının değişmesi için OHAL'in bir an önce kaldırılması gerektiğini dile getiren Sarı, "Yapısal sorunlar çözülmeli..Bunların politika ve ekonomiden gelmesi gerekiyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, hukuksal açıdan bakışın değişmesi gerekiyor ki yatırım çekebilelim" değerlendirmesini yaptı.

Fed'in yılın son toplantısı 13-14 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Bu toplantıda faiz artışı ihtimali %100 olarak fiyatlanıyor. Dolar/TL geçen hafta artan Fed beklentileri ve yurtiçindeki siyasi gelişmelerin de etkisiyle 3.47'ye kadar yükselerek rekor kırmıştı.  

TD Securities analistleri, Türkiye'nin kendine özgü risklerinin kalıcı olduğunu belirterek Türk lirasındaki düşüşün tekrar ivme kazanabileceğini öngördü.



Öte yandan Cuma günü ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi de doların küresel çapta yönü açısından etkili olacak. Tarım dışı istihdamın Kasım'da 180 bin artması bekleniyor.