Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasa beklentilerine ilişkin araştırmalar yapan Sentix’in anketine göre, Euro Bölgesi’nin 12 ay içerisinde dağılma olasılığı artarken, İtalya’nın yanı sıra Fransa ve Hollanda para birliğinden ayrılması en muhtemel ülkeler olarak belirlendi.

Frankfurt merkezli Sentix, kasım ayı Euro Bölgesi Dağılma Endeksi (EBI) anketinin sonuçlarını yayımladı. Buna göre, ekim ayında yüzde 17,5 olan endeks, kasım ayında 24,1’e yükseldi. Bu, ankete katılan yatırımcıların yüzde 24,1'inin yani neredeyse her 4 yatırımcıdan birinin Euro Bölgesi’nin 12 ay içerisinde dağılmasının mümkün olabileceğini düşündüğü anlamına geliyor.

Ankete ilişkin yapılan açıklamada, İtalya'da 4 Aralık'ta yapılacak ve siyasi düzende köklü değişiklikler öngören anayasa referandum nedeniyle yatırımcıların İtalya hakkında giderek daha fazla endişe duyduğu ve yüzde 19,3’ünün İtalya’nın bölgeden ayrılabileceğini düşündükleri aktarıldı.

-"Birçok üye ülkenin eurodan çıkış ihtimali artıyor"

Yatırımcıların yalnızca İtalya konusunda endişelenmedikleri vurgulanan açıklamada, "Şaşırtıcı bir şekilde, yatırımcılar yalnızca İtalya'yı potansiyel bir çıkış adayı olarak seçmemekte. Dahası, birçok Euro Bölgesi'ne üye ülkenin eurodan çıkış ihtimali artıyor. Özellikle Fransa ve Hollanda İtalya'nın konumuna yaklaşıyor." denildi.

Açıklamada, daha önceki anketlerde genellikle tek bir ülkenin yatırımcıların dikkatini çektiğini ancak bu kez durumun farklı olduğu belirtilerek, "Maalesef, birçok üye ülkede ve özellikle Fransa için Euro Bölgesi'nden çıkış olasılığında belirgin bir artış görüyoruz. Fransa'ya ilişkin EBI endeksi, yüzde 4,75'le tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Hollanda endeksi bile yüzde 3,4'e yükseldi." ifadeleri kullanıldı.

-Ankete binden fazla yatırımcı katıldı

Söz konusu endeks, 2012 yılının haziran ayından bu yana aylık bazda yayımlanıyor. Endekse ilişkin en yüksek değer yüzde 73’le 2012 Temmuz’da ve en düşük değer ise yüzde 7,6 ile 2014 Temmuz’da kaydedildi.

Bireysel ve kurumsal bin 36 yatırımcının katıldığı son anket ise 24-26 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi.


AA